Izvor:
03.11.2016 u 03:09
0

Pamet u glavu pre nego što krenete u provod: Opijanje vas može koštati 8.000 dinara ako završite na infuziji!

Lud provod vas može koštati više od računa u kafani jer, ako preterate sa alkoholom, za trežnjenje na infuziji moraćete da izdvojite oko 8.000 dinara!

Zbog trovanja alkoholom sve više uglavnom mladih osoba iz noćnog provoda završi u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja na Vojnomedicinskoj akademiji.

Akutno pijanstvo je stanje za čije lečenje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne priznaje troškove, pa pacijenti moraju da plate iz svog džepa. Cena lečenja zavisi od vrste neophodnih pregleda, analiza i primenjene terapije, a kreće se oko 8.000 dinarakaže prof. dr sc. med. Jasmina Jović-Stošić, načelnik Klinike za toksikologiju VMA.

Žurke, rođendani, mature, samo su neki od povoda zbog kojih se mladi, ali i oni stariji, hvataju za čašicu. Neiskustvo obično vodi do mešanja različitog pića, a to do – trovanja.

– U Centru godišnje zbrinemo preko 2.000 pacijenata zbog trovanja alkoholom. Oko jedne trećine su osobe mlađe od 30 godina, a oko jedne petine su maloletnici – priča doktorka.

Kako je objasnila, prilikom zbrinjavanja pacijenata neophodan je detaljan pregled kako bi se uočili poremećaji koji nastaju usled dejstva alkohola.

– Bitno je obratiti pažnju i na eventualne povrede glave ili drugih organa, što je čest slučaj usled padova u pijanom stanju – upozorava Jasmina Jović-Stošić.

Ako su pacijenti mlađi od 16 godina, lekari su dužni da obaveste roditelje, dok se kod starijih poštuje njihova lična odluka. Međutim, česta je slika da pacijent dođe u mokroj ili prljavoj odeći, bez dokumenata…

– Osoblje iz ambulante je tada u situaciji da telefonom pozove rodbinu i prijatelje. Svedoci smo različitih reakcija, uglavnom brige i razumevanja, ali često i ljutnje, neverice… Nekada nailazimo na ravnodušnost i nebrigu roditelja – iskrena je dr Jasmina Jović-Stošić.

NEMA ISPIRANJA ŽELUCA

Kada je u pitanju trovanje alkoholom, zabluda je da se tada pacijent leči ispiranjem želuca.

– Ispiranje želuca se u najvećem broju slučajeva ne radi, s obzirom na to da je većina popijenog alkohola već dospela u krv. Kod njih se primenjuje infuziona terapija i druge mere lečenja – objasnila je naša sagovornica.

OPASNOST OD GUŠENJA

Doktorka Jasmina Jović-Stošić upozorava da osobama bez svesti usled akutnog pijanstva preti čak i smrtni ishod.

– Takve osobe ne smeju da budu ostavljene same, već ih do dolaska lekara ili prilikom prevoženja treba postaviti da leže na boku sa glavom okrenutom tako da se tečnost iz usta sliva, kako ne bi došlo do gušenja.

Blic.rs
Foto: Oliver Bunić

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter