Izvor:
25.11.2016 u 04:29
0

PANIKA U SRBIJI: Proglašeno UGROŽENO PODRUČJE zbog PTIČJEG GRIPA!

U Srbiji je područje oko granice sa Mađarskom proglašeno ugroženim, jer je u toj zemlji pronađen virus ptičjeg gripa H5N8. Zbog toga je na snazi i zabrana prometa živinom, pticama i jajima sa svim zemljama u kojima je ovaj virus potvrđen, saznaje “Blic”.

Ovu meru je prošle nedelje donela Uprava za veterinu jer je u većini evropskih zemalja izolovan virus ptičjeg gripa H5N8, mada ne onog koji može da se prenosi na ljude.

Jedini zemlja gde je pronađen H5N1, koji može preko živine da se prenese na ljude, je Francuska. Virus ptičji grip H5N8 pronađen je još i u Austriji, Danskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Poljskoj, Rusiji, Švedskoj i Švajcarskoj.

U rešenju koje je donela Uprava za veterinu u ugroženom području moraju što hitnije da se popišu sva domaćinstva koja uzgajaju živinu, počevši od rubnih delova ugroženog područja prema zaraženom području, odnosno sa granici sa Mađarskom.

U domaćinstvima moraju da budu postavljene dezinfekcione barijere na ulazima u gazdinstvo, a živina mora da bude zatvorena kako bi se sprečio kontakt sa divljim pticama.

Prevoz pošiljaka živine, ptica i jaja mora da bude isključivo glavnim putevima, a zabranjeno je zaustavljati vozila, kao i pretovar i istovar živine.

Teritorija Vojvodine je, odnosno Severno – bačko i Zapadno – bačko područje proglašeno zonom nadzora, gde će se popisati sva gazdinstva koja uzgajaju živinu, kao i staništa divlji ptica i još niz dodatnih mera bezdenosti za stanovništvo i živinu.

Milanko Šekler iz Veterinarskog instituta Kraljevo, koji je inače i Nacionalna laboratorija za avijarnu influencu objašnjava za “Blic” da poslednjih nekoliko godina u Srbiji nije bio zabeležen ni jedan slučaj virusa ptičjeg gripa, a da sada imamo sreće sa vremenom.

– Toplo vreme ubija virus. Ukoliko i imamo neku zaraženu pticu na teritoriji, ukoliko izluči virus, sunca ga odmah ubije. za sada nismo pronašli ni jednu zaraženu, ali nikada se ne zna – objašnjava Šekler.

On kaže da se virus ptičjeg gripa H5N8 veoma brzo širi na severu Evrope, ali da još uvek nije poznato kako. Jedno je sigurno, kaže, da ga prenose vodene divlje ptice, poput gusaka, pataka, labudova, koje ne pokazuju nikakve simptome bolesti.

– U Evropi i Americi je u prethodnih dve godine situacija sa virusom ptičjeg gripas bila kao nikada do sada. U SAD je čak prošle godine zbog toga ubijeno 65,5 miliona kokošaka – kaže on.

Pojašanjava i da od ovog virusa ne mogu da obole ptice iz roda pevačica, što je gotovo 56 odsto populacije ptica u koje spadaju, vrabci, kos, senica, lasta, slavuj. Međutim, ove ptice ipak, mogu da obole i prenesu virus Zapadnog Nila.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter