Izvor: Kurir.rs
01.07.2022 u 08:13
0

PEDIJATAR UPOZORAVA NA ZASTRAŠUJUĆE POSLEDICE: Evo zbog čega ne treba voditi na MORE bebu mlađu od DVA meseca!

Period adaptacije male dece na spoljašnje faktore je slab i sporiji te izlaganje visokim temperaturama može da dovede do teških opekotina čak i ako je mališan u hladu, upozoravaju pedijatri.

PEDIJATAR PULMOLOG ZA TV HAPPY: Sezona respiratornih infekcija, pomešani virusi kod dece

Mnogobrojni stručnjaci su saglasni u tome da bebu na more ne treba voditi pre nego što napuni šest meseci, a da je naročito rizično izlagati je tako visokim temperaturama  pre drugog meseca života.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Brojni problemi

Pedijatar dr Saša Milićević ističe  da bebicu nikako na more ne treba voditi pre drugog meseca, a da su i kasniji meseci veoma rano za tako nešto.

– Period adaptacije bebe na spoljašnje faktore je slab i sporiji. Otpornost dečje kože je mnogo slabija, organi disanja su nedovoljno razvijeni. Tako mlada bebica može da se naguta vode, čak i da odreaguje na vodu sa česme. Može da se desi da dete počne da kašlje zbog promene pritiska ili da odreaguju čak i uši. Može se poremetiti ritam jela, pa može doći i do dehidratacije, dijareje. Takođe, klima-uređaji, koje roditelji često doplaćuju na letovanjima, mogu da naprave problem sa upalom uha ili prehladom – kaže Milićević i dodaje da je bebina koža tako nežna da je sunce za nju opasno i u hladovini.

– Beba stara četiri meseca može da dobije opekotine čak i u hladu. Posebno se ne savetuje vođenje mlađih beba na more jer je to veoma riskantno. Prerano je i roditelji moraju da se strpe, jer ako svoje dete izvedu na sunce, rizikuju i sunčanicu, pa i toplotni udar. Čak i ako krenu sa bebicom od četiri meseca, kod sebe moraju imati lekove za alergiju, kapi za nos, probiotik, da budu upoznati gde je ambulanta ili da budu kontaktu sa svojim pedijatrom, ako zatreba antibiotik, jer se bebi on ne sme davati na svoju ruku – kaže dr Milićević.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter