Izvor: HappyBSC
27.12.2021 u 15:41
0

PETAR BOGOSAVLJEVIĆ ZA HAPPY TV: Trošimo oko 70 odsto više vođeni reklamom i propagandom

U današnjoj emisiji posle “Posle ručka” o prazničnoj euforiji kao mamcu za potrošače govorili su: Marija Simić, Staka Đorđević – tv lice, Eva Ras – glumica i Petar Bogosavljević – predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije.  

Eva Ras je rekla da čitavog života kupuje na rasprodajama, kao i da nikada u životu nije imala novca da kupuje ono što je želela, nego samo ono što je na rasprodaji.  

– Obožavam pretpraznični Beograd. Ovih dana kupujem keksiće, slatkiše, Mocart kugle koje uvek imam u torbi i dajem ih deci koju sretnem – rekla je Ras i dodala da obožava televiziju koja je jedan “veliki narodni univerzitet”.  

Marija Simić je istakla da najviše novca troši na kozmetiku, garderobu i kuću.  

– Ispunjava me gledanje televizije. Volim turske serije, volim da šetam, čitam, putujem i rešavam ukrštene reči, kao i da se družim i viđam sa drugaricama. Kao devojka sam heklala, radila goblene, a takođe volim i da kuvam – rekla je ona.  

Staka Đorđević je navela da se smirila i da je ovo prva godina da misli na neke druge stvari, pa i na štednju.  

– Napunila sam ormar “krpicama” iz nekih drugih vremena kada se to moglo. Sve preko toga bilo bi više nego što mi treba. Imam dovoljno zaliha tako da ništa ne kupujem i nisam u groznici troškarenja u ovim danima,  delom i zbog godina i zbog kovida u kome smo. Sve nas to sprečava da budemo veseli – rekla je Đorđević.  

Na pitanje da li možemo da se sami zaštimo od sebe, kada je potrošnja u pitanju, Petar Bogosavljević je istakao da možemo i dodao da okolnosti i uslovi u kojima se živi primoravaju nas da vodimo računa o vrsti potrošnje i onome što kupujemo.  

– Ono što je bitno za potrošnju, zapaženo je pozitivno ponašanje potrošača u ovom stresnom periodu, što znači da se manje kupuje i da se vodi računa o realnoj kupovnoj moći. Ne ma zaduživanja očekujući da će doći bolji dani. Kod nas, ali i u svetu je problem što se vođeni reklamom i propagandom gubi iz vida ono što realno može i treba da se radi i šta znači iznuđena struktura potrošnje. Mi treba da znamo da kao potrošači na trošimo za oko 70 odsto više od onoga što kugla zemaljska može da uredi i da vrati u prethodno stanje i zbog toga imamo obavezu da menjamo i obim i strukturu potrošnje – rekao je Bogosavljević.  

On je istakao da, imajući u vidu kojim smo pritiscima izloženi kroz reklama i propagande i besmislene tvrdnje koje nemaju veze sa zdravim razumom i koje su osmišljene da ih čovek prihavti kako bi se oslobodio pritiska i dodao da je svuda u svetu potrošačka kriza. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter