Izvor: Kosovo online
08.01.2024 u 11:11
0

POČASNI KONZUL SRBIJE U IZRAELU: Vitlejem za Božić izgledao kao grad duhova, i dalje strepimo za srpskog državljanina Alona Ohela

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže u intervjuu za Kosovo onlajn da zbog ratnih dešavanja ovoj zemlji, u Vitlejemu nije bilo organizovanog praznovanja najradosnijeg hrišćanskog praznika, a da je malobrojna kolonija Srba Božić provela u svojim domovima.

OVO BI MOGLA DA BUDE PRVA STEPENICA: POČASNI KONZUL SRBIJE U IZRAELU EKSKLUZIVNO za HAPPY TV otkriva kada će doći do MIRA U IZRAELU!

Konzul Nikolić kaže da je i dalje neizvesna sudbina srpskog državljanina Alona Ohela, a da su sve diplomatske aktivnosti u regionu angažovane u prevenciji otvaranja novog žarišta na severu zemlje.

Nikolić kaže da je u Izraelu veoma pozitivno ocenjen razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Izraela Jičaka Hercoga, kao i činjenica da je Beograd domaćin vrhunskim izraelskim košarkaškim klubovima u evropskim takmičenjima.

Vitlejem, biblijski grad na Zapadnoj obali u kojem se po hrišćanskom verovanju rodio Isus Hrist, godišnje poseti više miliona turista i hodočasnika, najviše tokom božićnih i uskršnjih praznika. Ali, ove godine Trg jasli ispred Crkve Rođenja Hristovog bio je avetinjski prazana, a Vitlejem je delova kao grad duhova.

“Vesele i šarolike slike špalira, orkestara tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika na platou ispred crkve Rođenja Hristovog izgrađene iznad same pećine rodnog mesta Isusa Hrista su izostale. One su jednostavno otkazane. Vitlejem je delovao kao grad duhova. Slika je podsetila na vreme prvog Zalivskog rata, onih sedmica koje su prethodile vazdušnoj intervenciji nad Irakom“, kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, liturgiju je, kao i svake godine, predvodio patrijarh jerusalimski Teofil Treći.

„Lokalnom stanovništvu ostaje božićna poruka iz koje crpi nadu da naredni praznici više nikada ne izgledaju ovako“, ističe Nikolić.

Nikolić kaže da je u Izraelu sve manje hrišćana, a da su uzrok tome migracija i mali prirodni priraštaj.

„Statistički pokazatelji su posledica kako iseljavanja tako i nižeg prirodnog priraštaja u poređenju sa Jevrejima i Arapima islamske vere. Ovome svakako treba dodati da su u Izraelu hrišćani koncentrisani u distriktima Sever i Haifa, dakle, daleko od Vitlejema, što je jako značajno kada govorimo o godišnjem praznovanju u samom Vitlejemu“, navodi Nikolić i dodaje da je u Izraelu hrišćana danas 1, 9 procenata, odnosno oko 188.000, od čega su, ističe, 75,3 odsto Arapi.

„Na Zapadnoj obali, u područjima pod palestinskom upravom procena je da živi oko 45.000 hrišćana, od čega je polovina pravoslavna, pod crkvenom jurisdikcijom Jerusalemske patrijaršije“.

On kaže da su Srbi u Izraelu Božić proslavili u svojim domovima i sa mislima na porodice i prijatelje u otadžbini i rasejanju.

Navodi da je u Izraelu oko 2.500 građana sa pasošima Srbije, ali da je broj pravoslavnih hrišćana mnogo manji i da je uglavnom reč o diplomatsko-konzularnom osoblju Srbije, specijalizantima, doktorantima i postdoktorantima na ovdašnjim naučnim i univerzitetskim ustanovama i sportistima.

„Naši državljani u Izraelu su specifična zajednica. Reč je o osobama jevrejskog porekla kojima je iseljenje u Izrael zapravo repartiacija u pradomovinu. Ovome treba dodati da u okviru 2.500 naših državljana koji žive u Izraelu postoji izvestan broj supružnika hrišćana pri čemu treba dodati naše diplomatsko konzularno osoblje, doktorante i postodoktorante na ovdašnjim naučnim i univerzitetskim ustanovama, specijaliste koji ovde privremeno rade ili su na usavršavanju i sportisti“, objašnjava Nikolić i podseća da su već prve nedelje rata u neposrednoj blizini Pojasa Gaze i masovnog raketiranja Južnog, Centralnog i Distrikta Tel-Aviv, zahvaljujući pravoremenoj akciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ambasade u Tel Avivu organizovana tri vanredna leta ka Beogradu i da su svi koji su želeli da se evakuišu to i učinili.

On kaže da je i dalje neizvesna sudbina srpskog državljanina Alona Ohela, koji se i dalje vodi među otetim civilima, a da ambasada Srbije čini sve kako bi mu pomogla.

„Najteži problem je naš državljanin Alon Ohel koji je još uvek među otetim civilima, taocima, pri čemu Međunarodnom crvenom krstu nije bilo dozvoljeno da poseti kidnapovane i utvrdi njihovo zdravstveno stanje. Naša ambasada na čelu sa ambasadorom Miroljubom Petrovićem je u kontaktu sa divnom porodicom Ohel, koja je poreklom iz Novog Sada i čini apsolutno sve, stvarajući čak i nove kanale da bi se iminentno delovalo u nastupanju novih okolnosti, a mi se nadamo da to bude što pre“, navodi Nikolić.

Počasni konzul Srbije u Izraelu navodi da je trenutna bezbednosna situacija u južnom disktriktu povoljnija u odnosu na raniji period.

„Broj raketiranja je smanjen na jednocifrenu dnevnu brojku. Područja oko pojasa Gaze su danas neuporedivo bezbednija. Podrazumeva se, stanovništvo je još u evakuaciji, ali su njihove posete poharanim kibucima duž zelene linije razdvajanja duž Pojasa Gaze sve češće i organizovanije. Međutim, prema ovdašnjim vojnim analitičarima, Or Heleru sa 13. kanala izraelske TV i Nir Dvoriju sa 12. kanala izraelske TV, postoji latentna opasnost od eskalacije sukoba sa Hezbolahom u okolini razgraničenja sa Libanom“, navodi Nikolić i dodaje da se strahuje da bi iz tog pravca mogao da se ponovi 7. oktobar kada je na praznik Simhat Tora došlo do upada grupa Hamasa i bestijalno-patoloških akata u kibucima i manjim gradovima u blizini Pojasa Gaze.

„Poslednji dani jesu obeleženi pojačanom razmenom vatre i to u dubini obe zemlje“, kaže Nikolić.

On kaže da su sve diplomatske aktivnosti u regionu angažovane u prevenciji otvaranja novog žarišta na severu zemlje.

„O procenama ovdašnjeg establišmenta i instituta koji se bave bezbednosnim i strateškim pitanjima procena je da ni jednoj strani nije stalo, kako Hezbulahu, tako ni Izraelu, da dođe do šire eskalacije sukoba. Problem je, i o tome se direktno referisao jedan od vodećih analitičara Ehud Jari, da bi stanje u kome bi ratni sukob bio okončan time da dve strane budu neposredno suprostavljene jedna drugoj na razmaku od svega nekoliko metara duž linija razgraničenja svakako predstavljalo još latentniju opasnost za naredni period i time se svaka od strana poziva na one segmete usvojenih rezolucija UN, posebno 1701 iz 2006. koje smatra sebi korisnim. Drugim rečima, ovde zaista sve oči jesu uprte ka severu. Taj potencijalni sukob u svom eskaliranju bi zaista mogao da dovede do regionalizacije sukoba, to je nešto što nikome nije u interesu i svakako da se oko toga vodi živa diplomatska aktivnost svih uključenih faktora“, ističe Nikolić.

Prema njegovim rečima, zvaničnici Izraela, ali i mediji na hebrejskom i engleskom, veoma pozitivno izveštavaju o prijateljskom odnosu koji je Srbija pokazala prema ovoj državi, ali i o nedavnom razgovoru dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Jičaka Hercoga.

„U Izraelu visoko cene atmosferu u Srbiji koja je omogućila da tri vrhunska ovdašnja košarkaška kluba, ponos Izraela Makabi iz Tel Aviva i njegov večiti gradski rival Hapoel, kao i jerusalimski Hapoel, svoje utakmice kao domaćini na međunarodnim takmičenjima igraju upravo u našem Beogradu. Šabak ne bi tek tako dao dozvolu da se utakmice igraju u našoj prestonici da se nije uverio da su naši kapaciteti sasvim dovoljni i da smo kadri da omogućimo bezbednost na takvim utakmicama. S druge strane, sveukupna atmosfera je povoljna i zaista ne pamtim tako veliki broj natpisa u lokalnim medijima, kako na hebrejskom, tako i na engleskom koji su izuzetno afirmativno pisali o stanju duha u Srbiji koji ima razumevanja za one nedaće u kojima se Izreael našao, a u ovom slučaju se manifestuju u sportu“, kaže Nikolić.

On posebno ističe značaj nedavnog razgovora dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Jičaka Hercoga.

„Predsednik Hercog je čestitao predsedniku Vučiću na izbornoj pobedi. Razmatrane su i neke od tekućuh tema bilateralnih odnosa na najvišem nivou, ali je izražena i želja da što pre dođe do iznalaženja mirnog rešenja za ovako tragičan sukob koji se trenutno vodi oko i u samom Izraelu“, kaže Nikolić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter