Izvor: RTS
08.01.2024 u 11:17
1

OBIČAJI „SREDNJEG DANA“: Ovo danas NIKAKO ne treba da radite

Drugi dan Božića posvećen je Saboru presvete Bogorodice, a treći dan najradosnijeg hrišćanskog praznika je Stevandan. Za drugi dan Božića odlazi se kod prijatelja, kumova, dočekuju se gosti.

Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom.

Drugi dan Božića u narodnim verovanjima posvećen je sabiranju dobrih dela i mirenju. Naziva se i Božji ili Srednji dan, i provodi se svečano, u znaku solidarnosti, milosrđa, prijateljstva. Obilaze se kumovi, prijatelji i komšije, primaju gosti.

NIKO NEMA POPA KAO ZAKLOPAČA: Ženi peva „Joj Miro, popadijo“, igra kolo, na traktoru terao koronu…

Kažu, ko vam se nađe na kućnom pragu da nikako ne treba da ga vratite, nego da ga na najbolji način ugostite. U Vojvodini se po tradiciji prežu konji, vrani i beli.

Još se ponegde zadržao običaj koleda. Grupa maskiranih mladića obilazi kuće, pevaju koledarske pesme, želeći domaćinstvu zdravlje i napredak. Ponegde mladi u naselju, porti ili na raskršćima igraju u kolu, dok drugi na trkama, na okićenim konjima, „vijaju“ Božić.

Neveste odlaze u svoj rod gde ostaju nekoliko dana.

Praznovanje traje do malog Božića, odnosno 14. januara. Ne posti se do Krstovdana. Pri susretu ljudi se pozdravljaju tradiconalnim božićnim pozdravom, rukuju se i ljube.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OBIČAJI „SREDNJEG DANA“: Ovo danas NIKAKO ne treba da radite”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter