Izvor:
27.06.2019 u 13:30
0

POPOVIĆ: Treba da čuvamo kao zenicu oka ono što su nam vitezovi kosovskog boja ostavili u zavet! (FOTO)

Predstavnici opštine Gračanica i Skupštine grada Prištine u Gračanici održali su danas zajedničku svečanu sednicu, povodom Vidovdana i godišnjice Kosovske bitke.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović naglasio je na sednici da je Vidovdan veza između tradicije i modernog društva kome svi težimo, ponos i dostojanstvo u očuvanju identiteta mirnim sredstvima.

-Danas želimo da uputimo poruku mira sa željom da u miru složno radimo na razvoju naše opštine, da čuvamo kao zenicu oka ono što su nam vitezovi kosovskog boja ostavili u zavet, da čuvamo bratstvo i slogu. To je Vidovdanska obaveza- rekao je Popović, saopšteno je iz opštine Gračanica.

Mi Vidovdan, kazao je on, živimo rođenjem, a moramo da ga odbranimo verom i radom, dubokim pamćenjem i odgovornošću za svoje bližnje, svoj narod i svoje svetinje.

Popović je istakao da je Vidovadan veliki duhovni, kulturni i nacionalni praznik, i da govoriti o Vidovdanu znači govoriti o najvažnijem, najostvarenijem delu našeg bića.

Kazao je da je Vidovdan jedna od onih velikih bitaka koja nas je obeležila i odredila, da možemo izdržati, da možemo pobediti, da možemo biti plemeniti prema neprijateljima.

-Da nema te unutašnje vidovdanske snage, sigurno je da ne bi bilo ni nas ovde. Kada smo pre nekoliko dana videli osam članova porodice Maksimović iz Dobrotina, u kući staroj 130 godina, osetili smo istinsku pokretačku silu i snagu da se opstane, da se preživi, da se ne traži mnogo od života. Ta skromnost i trpljenje imaju svoj izvor u Vidovdanu i u odanosti svojoj zemlji-naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, ta odanost se prepoznaje i nagrađuje, pa će oni dobiti svoj dom, dobiće i da opreme kuću i moći će u njoj da žive.

-Maksimovići će naslediti zemlju svojih predaka. To je naša velika nada i uteha, ali šta da radimo sa onima koji prodaju svoje imanje i kuće. Šta će oni naslediti i šta njima poručuje Vidovdan?-upitao je Popović.

-Onaj ko danas ovde, bez neke velike muke, prodaje svoju zemlju, ništa neće sačuvati, a njegovi će potomci malo toga primiti u nasleđe. Teško se živi bez ove zemlje, ovog Vidovdana, ovih ljudi čija se dobrota i etika obnavlja evo 630 godina. Zato i sa ovog mesta, iz naše Gračanice šaljemo poruku – ne prodajte svoju zemlju, ne pravite jazove i podele, ne zaboravite da pomognete drugima, ne zaboravite svoje bližnje i sirotinju-poručio je Popović.

Predsednik privremenog organa Skupštine grada Prištine u Gračanici, Ljubinko Karadžić, kazao je da se sednica i ove godine održava u duhu jedinstva i zajedništva.

Besedom se u velikoj sali Doma kulture u Gračanici obratio i sekretar raško prizrenske eparhije otac Savo Šmigić.

Centralno obeležavanje Vidovdana i najznačajnija književna manifestacija "Vidovdansko pesničko bdenije" počinje večeras u 20.00 sati u porti manastira Gračanica.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter