Izvor:
07.11.2017 u 18:58
0

PORED FRANCUZA I ŠVAJCARCI U PROBLEMU SA TERORISTIMA: Ne zna se tačna meta!

U antiterorističkim operacijama u Francuskoj i Švajcarskoj danas je uhapšeno 10 osoba osumnjičenih da su koristile šifrovane društvene mreže kako bi pripremale moguće napade, saopštili su francuski zvaničnici.

Osumnjičeni su razmenjivali "zabrinjavajuće poruke" na šifrovanoj aplikaciji za slanje poruka Telegram, navode izvori bliski istrazi, dodajući da istražitelji nastoje da "utvrde šta su oni planirali", prenosi AFP.

Pretrage su još u toku u pariskom predgrađu i jugoistočnoj Francuskoj, navodi AP.

Anteroristički istražitelji uhapsili su devet osoba u Francuskoj i jednu u Švajcarskoj u operacijama usmerenim na razjašnjenje detalja plana na koji se sumnja.

Švajcarsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapsilo jednu osumnjičenu osobu u istrazi o terorizmu, navodeći da je istraga zasnovana na sumnjama u kršenje zakona kojim se zabranjuju Al Kaida i Islamska država i s njima udružene organizacije, javlja Rojters.

Ove operacije su deo istrage pokrenute u julu u čijem su fokusu sumnjive aktivnosti jedne osobe u Švajcarskoj koja je koristila mrežu Telegram, naveo je neimenovani francuski pravosudni zvaničnik.

Osumnjičena osoba koja živi u Švajcarskoj komunicirala je s ljudima u Francuskoj na društvenim mrežama o nepreciziranim nasilnim činovima, rekao je isti francuski zvaničnik.

Neimenovani francuski bezbednosni zvaničnik rekao je da je operacija sprovedena u Eks-an-Provansu na jugu Francuske i Mantonu na mediteranskoj obali, kao i u predgrađu Pariza.

Najnovija operacija sprovedena je nekoliko dana nakon što je novi zakon o antiterorizmu stupio na snagu, u trenutku kada je ukinuto vanredno stanje koje je u Francuskoj bilo na snazi otkako se Pariz našao na meti pogubnih terorističkih napada pre dve godine.

Ranije danas, mediji su javili da je u toku antiteroristička operacija u francuskom regionu Primorski Alpi i u Pariskom regionu, i da je tom prilikom uhapšeno sedam osoba.

Antiteroristička operacija velikih razmera počela je jutros u 06:00 sati u Pariskom regionu i Primorskim Alpima, uz pomoć specijalne jedinice francuske policije (RAID), navela je francuska televizija LCI.

Sedam osoba koje su u operaciji uhapšene sumnjiče se da su nameravale da učestvuju u nasilnoj aciji u Francuskoj, s tim da se "u ovoj fazi istrage ne zna tačna meta", rekao je francuskoj televiziji neimenovani izvor blizak istrazi.

List "Parizjen" navodi da snage reda deluju u okviru preliminarne istrage koju je u maju pokrenuo antiteroristički sektor pariskog tužilaštva zbog "udruživanja u cilju terorističkog poduhvata".

Tanjug
Foto: Twitter/RT_com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter