Izvor: Kurir.rs
02.11.2023 u 16:16
0

U SRBIJI BI MOGLO USKORO DA ZAVEJE: Precizna prognoza za novembar otkriva kad stižu nevreme i jače zahlađenje

Od danas posle podne naglo jačanje južnog vetra uz pad vazdušnog pritiska i naoblačenje, prvo na zapadu regiona. Sutra premeštanje hladnog fronta uz padavine i olujan vetar, subota uglavnom suva, a nedelja donosi nove padavine I jak vetar

– Danas uglavnom sunčano i relativno toplo uz postepeno naoblačenje prvo na zapadu i jugozapadu regiona. Krajem dana južni vetar u pojačanju, a duž Jadrana jak i olujan jugo – piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Jačanje južnog vetra i pad vazdušnog pritiska biće posledica približavanja hladnog fronta veoma snažnog ciklona sa centrom nad Velikom Britanjom, u ovom ciklonu bi se vazdušni pritisak trebao kretati oko 975Hpa i to će biti prvi ovako jak ciklon ove jeseni.

Hladan front će u toku noći usloviti formiranje sekundarnog ciklona nad severnom Italijom koji će direktno uticati na vreme iznad nas. Već u toku noći ka petku uz olujan jugo duž severnog i dela srednjeg Jadrana jaka kiša i pljsukovi koji će se do jutra proširiti nad zapadnu i središnju Hrvatsku donoseći takođe lokalno vrlo jake grmljavinske pljuskove.

Padavinska zona će se sutra dosta brzo premeštati na istok i oko 14h bi već trebala preći preko cele Hrvatske, BIH i stizala bi nad severni i zapadni deo Srbije kao i na sever Crne Gore odakle bi se u toku posle podneva premestila preko jugoistoka regiona, stoji u prognozi.

Obzirom na relativno visoke temperature i povoljne faktore nestabilnosti može biti pojave jakih grmljavinskih pljuskova uz pojavu tuče/grada i vrlo jak vetar. Ispred fronta vetar često jak i olujan južni, posebno na planinama, dok će u zoni fronta na kratko biti olujan severozapadni,a zatim će brzo oslabiti. Dnevni maksimum sutra od oko +26 ponegde na istoku Srbije do oko +13 na zapadu Hrvatske.

– U subotu na jugoistoku i jugu regiona pretežno oblačno uz kišu ponegde,a nad ostalim predelima promenljiovo oblačno uz sunčane intervale, malo svežije i suvo. Vetar će uglavnom biti slab, dok će uveče ponovo jačati južni vetar – najavljuje Čubrilo.

Dnevni maksimum od +13 do +20 stepeni Celzijusa. Drugog dana vikenda preko regiona će se u sklopu jakog ciklona premeštati nov hladan front koji će opet doneti prolaznu kišu i grmljavinske pljuskove. Ispred fronta jak i vrlo jak južni vetar, a dnevni maksimum od oko +14 na zapadu do oko +25 na istoku regiona.

U ponedeljak promenljivo oblačno i malo svežije, ponegde uz prolaznu kišu, duvaće zapadni vetar dok će se dnevni maksimum kretati od+13 do +18 stepeni Celzijusa.

– Veći deo sledeće nedelje relativno topao uz povremenu pojavu kiše ili pljuska. Vetar uglavnom jugozapadni. Noći i dalje bez mraza, dok će se dnevni maksimum kretati uglavnom od +12 do +18 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad proseka – stoji u prognozi.

Trenutno jača signal da oko 10.11. usledi promena sinoptike uz podizanje grebena anticiklona preko središnjeg Atlantika na sever što bi ka nama poslalo veću količinu hladnijeg vazduha uz Skandinavije te bi u tom slučaju nad Jadranom usledilo formiranje ciklona koji bi doneo padavine ali i prvo jače zahlađenje te bi planine regiona dobile i prve snežne padavine.

– Kako je to ipak jako dalek period, tek za oko 3-5 dana ćemo imati jasniju sliku o tom sinoptičkom periodu, a narednih dana vrlo nestabilno uz vazdušni pritisak znatno ispod normale, jak, često i olujan južni vetar uz nalete kiše i grmljavinskih pljuskova. Postepeno zahlađenje se očekuje posle 07. novembra – precizira Čubrilo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter