Izvor:
01.09.2017 u 19:30
0

PREMA KOME NEMA TOLERANCIJE VIŠE: Detalji o kaznama u novom zakonu o saobraćaju!

Jedna od većih promena odnosi se na preticanje preko pune linije.

Nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se priprema već dve godine, donosi dostaizmena i nova pooštrenja kazni za nesavesne i bahate vozače. Jedna od većih promena odnosi se na preticanje preko pune linije. Naime, to će od sada biti moguće kada su u pitanju spora vozila (traktori i dr.), ali samo u slučaju ako se time ne ugrožava bezbednost drugih učesnika.

I ovog puta se mislilo na one koji voze u alkoholisanom stanju, pa je granica umesto dosadašnjih 0,3 promila alkohola u krvi spuštena na 0,2 promila. Postoje oni prema kojima će ovaj zakon biti i još oštriji, a to su profesionalni vozači, motociklisti i vozači sa probnim tablicama kod kojih se alkohol u krvi ispod ovih vrednosti neće tolerisati.

U najtežem slučaju alkoholisane vožnje iznad 2 promila, biće oduzimano vozilo i sledi kazna od 30-60 dana zatvora, jer će se tretirati kao nasilnička vožnja.

Dozvola će biti oduzeta i vozačima koji auto voze bez položenog vozačkog ispita, vozaču koji odbije alkotestiranje, kao i onima koji auto voze u periodu zabrane zbog nesavesnog upravljanja.

Jedan poseban odeljak je posvećen najmlađim učesnicima u saobraćaju, pa će se kazne za nepropisno voženje dece značajno pooštriti. Takođe, rigoroznije kazne čekaju i one koji koriste mobilni telefon u vožnji, kao i putnike koji ne budu vezani.

Biće i smanjivanja kazni, pa će se vožnja brža od dozvoljene za 21-30km/h u naseljenom mestu sada kažnjavati sa 10.000 dinara. Blaže će prolaziti i oni koji neblagovremeno produže vozačku dozvolu.

Prema rečima predsednika Komiteta za bezbednost u sabraćaju, Damira Okanovića , cilj je smanjiti broj poginulih osoba na putevima u Srbiji, a ciljna cifra treba da bude ispod 500 stradalih osoba na godišnjem nivou. Treba spomenuti da se ovaj broj poslednjih godina kreće oko 600, što je skoro duplo manje nego početkom ovog veka.

Prekršaj/Kazna

0,21 do 0,5 promila/10.000 dinara

0,81 do 1,2 promila/20.000 do 40.000 dinara ili 30 dana zatvora

1,21 do 1,6 promila/100.000 do 120.000 dinara ili najmanje 15 dana zatvora

Nevezivanje pojasa/10.000 dinara

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje/10.000 dinara

izvor/telegraf.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter