Izvor:
03.12.2019 u 14:45
0

PREUREĐENJE VIKIPEDIJE: Šta se dešavalo u Jasenovcu, po Hrvatima?

Uređivanje hrvatske stranice Vikipedije očito su preuzeli radikalni desničari jer ona vrvi od istorijskog revizionizma u kome se ustaški pokret i njegovi čelnici veličaju, a zločini relativizuju, dok se antifašizam izjednačava sa fašizmom, upozorili su ovih dana osnivači stranice 'Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije' koja je nedavno otvorena na Fejsbuku.

Stranicu je već lajkovalo više od 2.000 ljudi, a njeni članovi navode nizove primera koji otkrivaju ekstremne stavove i 'tiraniju admina koji je drže u šakama' i ne dozvoljavaju nikakve izmene koje nisu u skladu sa njihovim stavovima.

"Ustaški pokret nije bio svesno rasistički"

Tako, na primer, ističu da u hr.wikipediji piše da ustaški pokret nije bio 'svesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran'. Štaviše, za takav njegov imidž stranica krivi drugu stranu koja pati od 'kroatofobije'.

– U hrvatskome društvu se, tu i tamo, kao znak prkosa zbog servilnog mentaliteta koji neretko pokazuje službena hrvatska politika, te protivhrvatskih mahinacija zemalja koje utemeljuju trenutno vladajuće kvaziliberalne manipulativne, masonske mondijalističke države, pojavljuje isticanje elemenata ustaške ikonografije – piše na stranici pod pojmom "ustaše".

Članovi inicijative tvrde da revizionizam administratora hr.Wikipedije "vrišti" sa svake stranice koja govori o Drugom svetskom ratu i novijoj hrvatskoj istoriji. Na primer, reč zločin i njene izvedenice u tekstu o Hitleru upotrebljena je samo dva puta, u tekstu o Paveliću nijednom, a o Titu čak pet puta.

Hitlerova zlodela relativizuju tvrdnjom da je on "zadobio harizmatičnu auru najveća zločinca u istoriji" što je "ocena koja je u najmanju ruku problematična".

Tito se, sa druge strane, opisuje kao poremećeni monstrum jer "nikad u životu nije pokazao ni znaka kajanja za zločine koje je naredio-što je jedan od najjačih pokazatelja duboke amoralnosti i patološke crte u karakteru".

Kao dokaz da Pavelić i drugi čelnici ustaškog pokreta nisu mogli biti tako strašni mrzitelji Jevreja kako ih 'kroatofobni' istoričari opisuju, navodi se činjenica da je Pavelićeva supruga bila pokrštena Jevrejka baš kao i supruge niza drugih ustaških zvaničnika.

Za razliku od Tita, zapovednik Jasenovca Maks Luburić opisan je kao mladi časnik koji "nema ništa od patološkog uboice kako neki vole da ističu", a Jure Francetić kao 'hrvatski političar i vojnik, veliki rodoljub, neobično hrabar i pošten", piše Tportal.hr.

Sličan ideološki obrazac slede i kategorije koje se bave zločinima iz Drugog svetskog rata. O ustaškim zločinima postoje četiri članka, o četničkim 20, a o partizanskim čak 37.

Jasenovac je pak opisan kao svojevrstan kamping smeštaj u kome su se "hiljade Hrvata sklanjale ispred četničkih progona", za svaku proslavu poput Pavelićevog rođendana puštale su se na stotine logoraša, a naveliko se sviralo, pevalo i igrao fudbal.

Uzurpacija radikalnih admina

Kolike su razmere štete koju hrvatskim građanima nanosi ovakva hr.Wikipedija postaje jasno kada je uporedimo sa engleskom za koju je naučni časopis "Nature 2005." ocenio da se po svojoj tačnosti približila slavnoj Enciklopediji Britanici.

Desničarsko prisvajanje hr.Wikipedije negativno se odražava i na entuzijazam ozbiljnih hrvatskih stručnjaka da se uključe u njeno stvaranje što je strašno uzmemo li u obzir da naša ima nekoliko stotina aktivnih saradnika, a engleska više od 34 hilhade.

Osnivač Fejsbuk incijative: Hrvatska Vikipedija je u ozbiljnoj krizi

O inicijativi za menjanje istorijskog revizionizma za tportal.hr govorio je osnivač pomenute Fejsbuk stranice. On je kao najveći problem istakao to takav sadržaj uticati na buduće generacije mladih Hrvata, a dodao je da je ta pojava samo odraz stanja duha u hravatskom društvu.

– Svedoci smo i toga da je ideološki rat, koji je u zadnje vreme izražen u hrvatskoj javnosti i medijima, na hrvatskoj Vikipediji već odavno počeo – i završio pobedom radikalne desnice. Pritom kojekakvi ekstremni desničari zloupotrebljavaju javno dobro, što Vikipedija neosporno jeste, kako bi uticali na odluke jedne demokratske i sekularne države, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, te na vaspitanje novih naraštaja – zaključio je.

Izvor: bli.rs/tportal.hr
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter