Izvor: Kurir.rs/Rts/Telegraf
29.07.2022 u 11:09
0

PRIJAVITE SE NA SAMO DVA KLIKA: Zaradite lako 60.000 dinara u oktobru, a ovi građani imaju pravo na aplikaciju!

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova, biće održan od 1. do 31. oktobra, a na terenu će biti 2.200 instruktora i 15.000 popisivača.

Oktobarski popis šansa je i za sve koji žele dopunski posao, a mogu da se prijave do 5. avgusta na sajtu Zavoda za statistiku.

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA Republički zavod za statistiku otkriva: „U Srbiji se u proseku na dnevnom nivou rodi 170 beba, a umru 374 stanovnika!“

Popisivači će ostvariti prosečnu zaradu od oko 60.000 dinara neto (u zavisnosti od dodeljene teritorije za rad), uz nadoknadu troškova neophodnih za obavljanje posla, kao i pratećih poreza, doprinosa i zdravstvenog osiguranja tokom perioda angažovanja, piše Telegraf. Mogućnost da se prijave za rad u Popisu imaju svi punoletni građani Republike Srbije – studenti, starosni penzioneri, nezaposlena lica, kao i zaposleni koji popune i pošalju elektronsku prijavu dostupnu na linku koji se nalazi na veb – sajtu Popisa (popis.stat.gov.rs) – do 5. avgusta 2022. godine u 20 časova.

Za popunjavanje elektronske prijave potrebno je oko jedan i po minut, a uz prijavu se ne dostavlja nikakva dodatna dokumentacija.

Za prikupljanje podataka prvi put će popisivači, umesto papirnih upitnika, koristiti laptop, pa je znanje rada na računaru jedan od uslova za posao.

– Kada se prijavljuje lice mora da bude punoletno, 18 ili više godina, da bude srpski državljanin, da ima prebivalište ili boravište na teritoriji Republike Srbije, da u prošlosti nije kažnjavan, osuđivan i da se trenutno protiv tog lica ne vodi krivični postupak niti neki drugi istražni postupak – kaže Mladen Veličković, načelnik Odeljenja za pravne poslove Republičkog zavoda za statistiku.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Iako broj umrlih, prema uzroku smrti, nije popisna tema, Republički zavod je prvog jula objavio godišnje podatke o preminulima u prošloj godini, kod kojih se uzrok smrti može dovesti u vezu sa koronom.

– U prošloj godini u Republici Srbiji zbog pandemije beležimo povećanu smrtnost. Umrlo je oko 136.000 lica, a od bolesti koje se mogu dovesti u vezi sa kovidom 19, ti uzroci su sada na drugom mestu po učestalosti po broju umrlih, nemam tačno podatke, ali nešto više od 27.000 lica prema našim podacima – navodi Snežana Lakčević, pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku, sektor društvenih statistika.

Popisivaće se i zatvorenici, zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ali i oni u centrima za prihvat izbeglica i azilanata.

Jedna od novina je da će osobe koje su živele u inostranstvu odgovarati i na pitanje kada su se odselile iz Srbije i kada su se vratile.

U međuvremenu, nije bilo zahteva poput onog da se „Vojvođanin“ uvrsti u nacionalnu pripadnost, ali su se neki, na primer, interesovali da li će se popisivati kućni ljubimci, tačnije psi, i zašto ne.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter