Izvor:
27.05.2019 u 11:09
0

PROMOCIJA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI: Dejanu Ajdačiću nagrada festivala „Art Anima“!

Dobitnik Nagrade za promociju fantastične književnosti 6. Festivala fantastične književnosti "Art-Anima" 2019. je prof. doktor Dejan Ajdačić, jedan od najuglednijih evropskih slavista.

Nakon Zorana Živkovića, Gorana Skrobonje, Žike Bogdanovića, Ilije Bakića i Save Damjanova, nagrada je otišla u ruke Ajdačića koji je rođen u Beogradu 1959. godine u porodici istaknutih naučnika Vladimira i Nadežde Ajdačić.

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao filologiju u Beogradu. U 21. veku međunarodno su značajne, obimne i dobro dokumentovane njegove delatnosti kao slaviste, filologa, folkloriste, etnolingviste, teoretičara književnosti, prevodioca i urednika.

Ajdačić je urednik ili kourednik petnaest međunarodnih akademskih zbornika o slovenskoj fantastici.

Predavao je o srpskoj fantastici u okviru lekcija o istoriji srpske književnosti na Filološkom fakultetu u Kijevu (2003-2018) i u ciklusu tribina Fantastica Slavica u Kijevu (2012-2013).

Autor je 14 autorskih predavanja o stranim piscima u ciklusu "Slovenska i srpska književna fantastika" u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu (2019).

Prevodio je na srpski naučne studije o fantastici sa italijanskog, bugarskog, ruskog, ukrajinskog i poljskog, a fantastičku kraću prozu sa ukrajinskog jezika.

Izvor: Tanjug
Foto: Dejan Ajdačić/Vikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter