Izvor: Tanjug
14.09.2021 u 14:30
0

PTT Muzej: Prigodne markice i izložba maraka Meksika

Promocija prigodnih poštanskih markica i izložba „500 prvih maraka Meksika 1879-1945“ održane su danas u PTT Muzeju u Beogradu povodom obeležavanja 75 godina od uspostavljanja neprekidnih diplomatskih odnosa Srbije i Meksika.

Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država Karlos Isauro Feliks Korona istakao je da od kada je prva Ambasada Meksika otvorena u Beogradu, Meksiko nikada nije zatvorio njena vrata niti prekinuo zvanične i društvene kontakte sa Srbijom, odnosno tadašnjom Jugoslavijom.

PROČITAJTE JOŠ:  SUTRA JE DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE!

-Meksiko je uvek bio uz srpski narod u istorijskom procesu koji je doveo do raspada Jugoslavije i konsolidacije Srbije kao zemlje naslednice. Kontinuirano prisustvo Meksika u Srbiji u osnovi proizilazi iz uverenja da su naši prijatelji uvek tu, u dobru i u zlu“, rekao je Korona i dodao da će komemorativno izdavanje ove umetničke poštanske marke bez sumnje biti deo istorije naših odnosa kao „poseban simbol spona dubokog prijateljstva između Meksika i Srbije.

-Čvrsto političko razumevanje i duboke veze koju su narodi Meksika i Srbije izgradili na akademskim i kulturnim poljima u ovih 75 godina pokazuju nam da je naš odnos zasnovan na ljudskoj dimenziji naše agende i stoga predstavlja solidnu osnovu za nastavak gradnje i produbljivanja naših veza u narednim godinama i kako bismo se zajedno suočili sa svim izazovima, poput trenutne pandemije- istakao je Korona.

PROČITAJTE JOŠ:  U EMISIJI „POSLE RUČKA“: Profesorka likovnog reći će nam zašto je iseljavaju na ulicu!

Pored toga, Korona je ukazao na to da Meksiko u septembru slavi 200 godina svoje nezavisnosti, te da je posebno zadovoljstvo što se prikazivanje markica poklapa sa mesecom Otadžbine u Meksiku i što njihov dizajn uključuje glavne simbole ove zemlje.

V.d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Ðorđević naveo je da je izdavanje prigodnih markica najmanje što se moglo učiniti u znak zahvalnosti Meksiku za 75 godina neprekidnih diplomatskih odnosa i podrške koju je ova zemlja pružila Srbiji.

-“Pošta Srbije“ je institucija koja zbližava ljude, a ona na ovaj način želi da još više zbliži narode Meksika i Srbije. Samouveren sam da će ovaj događaj biti propraćen i obeležen i u Meksiku i da će javnost tamo znati da ih jedna mala Srbija ceni, kao i prijateljstvo koje postoji- naveo je Ðorđević.

PROČITAJTE JOŠ: AMSS PORUČUJE VOZAČIMA: Dobri uslovi za vožnju

Po njegovim rečima, današnja postavka za cilj ima da beogradskoj publici pokaže istoriju koja postoji između Srbije i Meksika i da se prijateljstvo dugo 75 godina na prigodan način obeleži.

Kako Ðorđević kaže, on veruje da će u narednim godinama biti prilike da se ova saradnja, bez obzira na udaljenost, učvrsti i obeleži na malo drugačiji način.

Za dizajn prigodnog bloka zaslužna je akademski grafičar Marija Vlahović, koja je u njemu ujedinila prepoznatljive motive i znamenitosti Srbije i Meksika.

Srbiju predstavljaju Beogradski pobednik, Golubačka, Kalemegdanska, Smederevska i Ram tvrđava, manastiri Manasija, Mileševa, Studenica, Gračanica i Visoki Dečani, kao i Kula Nebojša.

PROČITAJTE JOŠ:  U EMISIJI „SAVETNIK“ NA TV HAPPY VETERINAR PORUČUJE: Agresivnost životinja je odbrambeni mehanizam!

Marke s meksičkim motivima krase Spomenik nezavisnosti (poznatiji kao Anđeo nezavisnosti), piramida-hram Kukulkana iz Čičen Ice i Palata Lepih umetnosti u Meksiko Sitiju.

Izložba „500 prvih maraka Meksika 1879-1945“, koja će biti otvorena do 21. septembra, predstavlja zbirku poštanskih maraka koja ilustruje veoma raznovrstan i bogat filatelistički razvoj Meksika u određenom periodu.

Zbirku je PTT Muzeju pozajmio Muzej knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter