Izvor:
15.03.2017 u 20:51
0

Putin u ofanzivi: POSLE KRIMA RUSIJA PRIPAJA I JUŽNU OSETIJU!

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/vladimir-putin-04.jpg?m=1464398985

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je naredio svojim službenicima da potpišu ugovor kojim će oružane snage gruzijske pokrajine Južne Osetije de fakto uklopiti u zapovednu strukturu Vojnih snaga Ruske federacije, piše Rojters.

Gruzija je osudila taj potez, a za očekivati je da će isto napraviti brojne zapadne države, uz optužbu da Kremlj u tišini priprema aneksiju dela teritorija druge suverene države, nakon što je isto napravljeno s ukrajinskim Krimom pre dvije godine.

Moskva de fakto već godinama kontroliše Južnu Osetiju, planinsku regiju na severoistoku Gruzije, ali je dosad tu regiju službeno tretirala kao nezavisnu državu, doduše međunarodno nepriznatu.

Prema tekstu predloga za koji Putin insistira da se potpiše što pre, separatisti u Južnoj Osetiji bi uz blagoslov Moskve trebali prihvatiti nove operativne procedure za njihove oružane snage, dok će struktura i ciljevi tih oružanih snaga biti formirani u dogovoru s Rusijom.

U sporazumu također stoji da se pripadnici oružanih snaga Južne Osetije mogu prebaciti u Oružane snage Ruske Federacije u ruskoj bazi u Južnoj Osetiji. Nadalje, separatisti će smanjiti vlastite oružane snage u skladu s brojem novih vojnika koje u svojoj bazi zaposle Rusi. Ugovor sa separatistima trebali bi zaključiti ruski ministri odbrane i vanjskih poslova.

Južna Osetija se od Gruzije odvojila u ratu nakon raspada Sovjetskog Saveza, a situacija je dodatno eskalirala 2008. godine kada je Rusija u Južnu Osetiju poslala svoje trupe s objašnjenjem da žele zaštiti civile te pokrajine od gruzijskih snaga. Gruzija je, uz diplomatsku, ali ne i vojnu podršku zapadnih sila, taj potez nazvala običnom otimačinom teritorija.

Nakon kratkog rata Rusija je priznala Južnu Osetiju kao nezvisnu državu, ali njihov potez je sledila tek nekolicina drugih međunarodno priznatih država.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter