Izvor:
04.06.2019 u 13:37
0

SAMIT AKO MAKRON I MERKEL PROCENE DA ĆE ON DATI REZULTAT: Ukoliko bude odložen to će prouzrokovati niz posledica!

Sastanak u Parizu će se održati ako francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel zaključe da će to biti važan korak u rešavanju kosovskog pitanja kojem će oni doprineti, ocenio je bivši ambasador u Nemačkoj i Austriji Milovan Božinović.

Dodao je da će u slučaju da procene da sastanak neće dati bilo kakav rezultat on će biti odložen, a to će smatra, prouzrokovati niz posledica, koje ni po Srbiju ne bi bile jednostavne.

Božinović kaže da je na pitanje da li će do održavanja sastanka u Parizu doći u ovom momentu teško dati definitivan odgovor, s obzirom na brojne informacija, za koje kaže da su haotične i međusobno kontradiktorne.

– Ima mnogo kontradiktornih informacija – od stvaranja velike Albanije do nekih drugih izjava tako da ostaje da se vidi šta će naredne nedelje doneti – kaže Božinović.

Primećuje da je najveći rezultat sastanka lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu bio taj da je zakazan novi u Parizu.

– Sumnjam da će i Makron i Merkel pristati da im novi rezultat bude zakazivanje nekog novog sastanka u Rimu ili bilo gde drugo. Tu ili će biti rezultata ili ce se taj sastanak odgoditi sa nizom posledica koje možemo samo da nagađamo, a koje nažalost i po Srbiju ne bi bile jednostavne – navodi bivši ambasador.

Kako je pojasnio posledice po Srbiju ne bi bile jednostavne, jer joj je u sužen prostoru za neke svoje autonomne manevre, a mnogo je veći stepen tolerancije prema ponasaanju Prištine.

Pozitivan rezultat samita u Parizu, po njegovom mišljenju, bio bi da se saglasnost da će Briselski sporazum u svim svojim tačkama biti sproveden, ocenio je Božinović dodajući da bi to istovremeno predstvaljalo korak ka ulasku u završnu fazu rešenja za KiM..

– A ovako smo daleko uopšte od ideje dijaloga, pa i od sprovođenja već dogovorenih sporazuma. Do konačnog rešenja nažalost ne ide se brzo i ne ide se kao što smo očekivali i što bi bilo u interesu i velikih sila, koje nisu nama naklonjene – kaže Božinović.

Dodaje da je srpska pozicija, zaslugom politike proteklih godina, to da se zna šta je uslov za nastavak dijaloga – ukidanje potpuno apsurdnih taksi na srpsku robu, a u slučaju Briselskog sporazuma – da on mora biti sproveden u potpunosti, uključujući i tačku o zajednici srpskih opština

– Mi smo daleko od nekog brzog i velikog uspeha. Što se srpske strane tiče utvrđeno je šta su prvi i logični koraci od kojih Srbija ne sme odustati – navodi nekadašnji amabasador i dodaje da Srbija nema prostor da odustane od ovih zahteva.

Tek nakon toga, kaže Božinović, bi usledili dalji ozbiljni razgovori kako da se problem trajno reši.

Osvrćući se na format sastanka u Berlinu na kojem su prisustvovali predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, Božinović kaže da se tim formatom poručuje da rešavanje srpsko – albanskog spora nije samo pitanje ta dva naroda, nego je regionalno pitanje.

– Rešenje bi naišlo na odobravanje svih i to je nešto što bi moglo pregovarače ohrabriti da budu fleksibilniji – ocenjuje Božinović dodajući da bi pregovarači trebalo da budu svesni da kvare i susedima atmosferu, pogotovu kada su evrointegracije u pitanju.

Podseća da EU ponavlja da će primiti samo region koji je svoje bazične sukobe rešio, te da nijednoj od tih zemalja ne odgovara da se preporuči za prijem u EU, a da je na njenim granicama situacija zategnuta.

– Njihovo prisustvo je i psihološki i politički opravdano i predstavlja pokušaj da se ohrabre nosioci pregovora i da budu fleksibilniji – smatra Božinović.

Upitan da li i koliki uticaj može imati nemačka kancelarka na prištinsku stranu da ukine takse i omogući da se dijalog nastavi, Božinović kaže da i Merkel koja je na kraju svog dugogodišnjeg mandata, a i Makron, u ovom momentu nisu političari u zenitu svoje moći i popularnosti.

Dodaje da su njihove mogućnosti sada pre ograničene, nego da ih ima u izobilju i smatra da je njihovo angažovanje oko kosovskog pitanja delimično motivisano i time da sebi priberu još neki pozitivan poen koji bi im dobrodošao u daljem odmeravanju snaga.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter