Izvor: Tanjug
28.01.2021 u 07:43
0

SELAKOVIĆ: Svaka generacija Srba prilaže nešto Svetosavlju

 Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je u sredu da svaka generacija Srba prilaže nešto Svetosavlju, pa su tako naši preci ostavili proslavljanje Savindana kao školske slave, započeli velelepni Hram Svetoga Save na Vračaru, a ova generacija je završila najlepši pravoslavni hram na svetu.

„Upravo je našu generaciju obasjao je blagoslov da taj, najlepši pravoslavni hram na svetu i završimo. A danas u Beogradu otkrivamo i prvi spomenik rodonačelniku svetorodne loze Nemanjića, ocu Svetoga Save – Stefanu Nemanji, Svetom Simeonu Mirotočivom. I upravo ta dva mesta, zajedno uz Žiču i Mileševu, postaju tačke okupljanja našega roda“, rekao je Selaković u video obraćanju na Svetosavskoj akademiji održanoj u Skoplju.

On je pozvao sve ljude u Beograd, da vide završeni Hram na Vračaru i spomenik Stefanu Nemanji.

Današnja Srbija, „čukunčukununuka“ zemlje koju je utemeljio Sveti Sava, poštuje i uvažava i svoje susede i nacionalne manjine koje u njoj žive, i zahvaljujući ozbiljnoj politici i rukovodstvu predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije ekonomski se razvija i napreduje, rekao je Selaković.

On je istakao da se Srbija drži misli koja bi mogla da bude i misao Svetog Save, a to je da njoj može da bude dobro samo ako je dobro njenim susedima i da upravo iz tog razloga i preduzima takve mere politike, koje donose dobro svima.

PROČITAJTE OBAVEZNO

SVEČANO OTKRIVANJE SPOMENIKA STEFANU NEMANJI! Vučić: Nemanja i Sveti Sava su naše sidro i naš krst!

SLUČAJ BAČENE BEBE U OBRENOVCU: Majka i ćerka ostaju u pritvoru

EVROKUP: Loš period se nastavlja, Partizan PORAŽEN

„Tako ćemo i nastaviti da radimo, boreći se da svakoga dana našu zemlju činimo sve boljom, a našim susedima pružamo sve više zajedničkih šansi kako bismo u budućnosti bili još vezaniji, još zadovoljniji i još uspešniji. I to je Svetosavlje – filozofija i koncept života. Čuvati ono što je svoje, poštovati ono što je tuđe i truditi se da u svemu zajednički jedni drugima činimo i donosimo dobro“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije kaže da Sveti Sava nije bio samo srpski pravoslavni svetitelj, već svetac čitavog pravoslavnog i hrišćanskog roda, te da je, pored toga što se osećao i delao kao Srbin, na prvom mestu bio čovek, koji je širio saznanje o svom rodu, ali je i u svoju otadžbinu donosio znanje iz čitavog sveta.

Selaković podseća da je Rastko Nemanjić rođen u srcu srednjovekovne srpske države, te da je kao mladi plemić službovao je u današnjoj Hercegovini, odnosno Zahumlju, a da je uspeo da ode i na Svetu Goru, pohodio zemlje Bliskog istoka, Svetu zemlju, susreo se sa Jermenima, obišao Vizantiju i upokojio se u Bugarskoj.

Prema njegovim rečima, Sveti Sava je Srbima osvetlio čitav pravoslavni svet, pohodio svetinje, širio reč božju i u različitim delovima Balkana o njemu su se sačuvale priče, legende, kratke dosetke, a bio je i diplomata i pisac, I iza njega je ostalo Zakonopravilo, iz koga se pravnički opismenjavao čitav slovenski pravoslavni sveti.

„Sa željom i nadom da ćemo naredni Savindan svetkovati kao i prethodnih godina, ne samo u Beogradu, nego i u Kumanovu, Skoplju, Bijelom Polju i u Podgorici, Herceg Novom, Banjaluci, Trebinju, Bjeljini, Prijedoru, ali i u svim drugim krajevima gde žive Srbi – od Kosovske Mitrovice do Vukovara, Ljubljane i Celja. Sa željom da se tamo okupljamo, da se okupljamo na svakom mestu gde naš narod živi i slavimo ime Svetog Save, pozdravljam vas u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u ime Vlade Republike Srbije i u ime Ministarstva spoljnih poslova, svečanim pozdravom – srećan Savindan“, zaključio je šef srpske diplomatije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter