Izvor:
02.07.2017 u 02:21
0

SIRIJSKA VLADA: Netačan izveštaj o upotrebi gasa sarin!

Sirijska vlada odbacila je danas izveštaj međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) u kojem se tvrdi da je otrovni gas sarin korišćen u napadu na severu te zemlje u aprilu ove godine ocenjujući da izveštaju nedostaje bilo kakav kredibilitet.

Kako se navodi u saopštenju sirijskog Ministarstva spoljnih poslova, tim za utvrđivanje činjenica zasnovao je izveštaj na svedočenjima terorista u Turskoj.

Nakon intervjuisanja svedoka i ispitivanja uzoraka, misija za utvrđivanje činjenica OZHO zaključila je da je veliki broj ljudi, od kojih su neki umrli, bio izložen sarinu ili supstancama poput sarina, prenosi Rojters.

Rusija, najveći saveznik sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ocenila je izveštaj kao pristrasan.

Izveštaj o napadu prosleđen je članovima Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu, ali nije dat na uvid javnosti.

Kako je ranije objavljeno, istraga međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) potvrdila je da je u smrtonosnom napadu 4. aprila u sirijskom gradu Han Šejkun bio korišćen otrovni gas sarin, ali još nije utvrdio ko je za njega odgovoran.

Napad na Han Šeikun u sirijskoj provinciji Idlib usmrtio je više od 90 osoba, među kojima je bilo žena i dece, i izazvao ogorčenje međunarodne zajednice kada su video snimci i fotografije situacije nakon napada emitovane širom sveta.

Američki Stejt department naveo je u saopštenju u četvrtak, veče nakon što je izveštaj dostavljem državama članicama OZHO, da "činjenice ukazuju na neizreciv i veoma opasan zapis o upotrebi hemijskog oružja od strane Asadovog režima".

Kako podseća agencija, administracija američkog predsednika Donalda Trampa je nekoliko dana nakon tog napada izvela napad krstarećim raketama na vazdušnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade, odakle je, kako su američki zvaničnici naveli, izvršen napad hemijskim oružjem.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter