Izvor: happyBSC
30.10.2020 u 16:38
0

Situacija sa KORONOM DRAMATIČNA! TREND RASTA zaraženih među UČENICIMA, bolnice se PUNE!

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom situacije u zemlji tokom epidemije korona virusa obratili se se dr Darija Kisić Tepavčevič i komandant Vojne bolnice Karaburma pukovnik docent doktor Ivo Udovičić.

Dr Daria Kisić Tepavčević najpre se osvrnula na trenutnu situaciju u školama. 

–  Od početka školske godine ukupno je registrovano 313 slučajeva, koji su pozitivni na korona virus, 164 među osnovcima i 149 među srednjoškolcima. U toku ove nedelje potvrđeno prisustvo kod 56 đaka. Što se tiče broja pozitivnih učenika u poslednjih 15 dana imamo trend porasta. . Još uvek zbog jako intezivnog nadzora u školskoj sredini, većina slučajeva je sporadična. Zaražavanje se desilo bvan školske sredine. Od početka su potvrđeni slučajevi među decom u 19 okruga i to najviše sa područja grada Beograda čak 103 đaka, zatim u Šumadisjkom ogrugu 14. Ima jedanaest okruga gde od početka školske godine nije zbeleženo širenje koroa virusa.- rekla je ona.

SAZNAJTE JOŠ

VELIKI GUBITAK ZA SRPSKU KOŠARKU: Preminuo Žarko Knežević!

TELEGRAM SAUČEŠĆA: Predsednik Srbije uputio poruku patrijarhu Irineju i Sinodu SPC povodom smrti Amfilohija

OTAC OBLJUBIO ĆERKU (17), i podvodio je migrantima, dobio ovoliku KAZNU zatvora

Dr. Kisić iznela je i podatke o stanju u socijalnim ustanovama i domovima za stare. 

– U socijalnim ustanovama  potvrđeno je prisustvo ovog virusa kod 61 korisnika i 59 zaposlenih. Imamo širenje infekije u ustanovaama, ali se radi o sporadičnoj infekciji. Ovo su ustanove gde se sprovodi posebna pažnja – rekla je ona. 

O stanju u Vojnoj bolnici na Karaburmi govorio je doktor Ivo Udovičić. 

– U vojnoj bolnici Karaburma je teška situacija.  Trenutno imamo  65 pcaijenata, ali taj broj može biti već sutra znatno uvećan.  Prazna mesta se brzo popunjavaju. Polovina pacijenata su sa teškom kliničkom slikom, koji bez veštačke ventilacije ne mogu da žive. Čak 11 pacijenata je u jedinioci intezivne nege i oni su životno ugroženi. Do sada nismo imali situaciaj da nam je 20 odsto pacijenata na intezivenoj nezi. Korona nam je ušla u bolnice. Naše bolnice su se otvorile između dva pika, za pacijente koji zahtevaju hirurgiju, oni sa karcinomima. U ovom razdoblju iskoristili su svoje zakonsko pravo da se leče ali ušli smo u treći talas, što je iskomplikovalo situaciju – objasnio je on. 

– Zdravstveno osoblje je preumorno, 7 meseci smo tu neprekidno. Za jednog pacijenta na intenzivnoj nezi treba jedna sestra. Za takve pacijente moraju biti visoko specijalizovane sestre. Mi njih nemamo. Zato vas molim da se čuvate, svi možete da završite u bolnici na Karaburmi – istakao je dr Udovičić.

 – Ne preporučuje se odlazak u tržne centre, da se smanji broj odlazaka.Imamo jasne procedure kako da se ponašamo kada odlazimo u takve prostore – rekla je Kisić i objasnila zašto je kada se virus pojavio uvedeno vanredno stanje sa ukupno 300 zaraženih a sada sa 1500 nema policijskog časa. 

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

POMEN MITROPOLITU U CRNOJ GORI: Molitva nad telom Amfilohija u Cetinjskom manastiru (VIDEO)

ŠĆEPANOVIĆ SMENJEN: Lazić privremeno rešenje

MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA SAOPŠTILA: U svim hramovima u Crnoj Gori zvoniće zvona u 10,12 i 16 sati

– U onom momentu kada se virus pojavio ne samo kod nas i pre nego što je potvrđen u našoj zemlji, mi smo radili intezivna ispitavanja. U jednom momentu je bilo jasno da  unošenje virusa u našu populaciju nije moglo biti sprečeno. Ceo svet je bio zatečen. Mi smo bili jedna od zemalja u kojima se najkasnije potvrdilo prisustvo virusa. Prioritet je bio sprečiti da ovaj virus uđe, posebno među starije. U međuvremenu je povećan kapacitet zdravstvenog sistema, na početku nismo imali ni testove, kupljeni testovi, izgrađena laboratorija. Sada smo nekoliko desetina puta spremniji nego tada. Brojčano stanje medicinskog osoblja nažalost nećemo moći da povećamo. Sada nam je cilj da sačuvamo te divne ljude koji se bore za ljudske živote – rekla je ona. 

– Nisam pobornik kaznene politike kada je u pitanju zdravlje. Ja ne mogu da zamislim da vam je bilo koja kazna važnija od zdravlja, nažalost to tako funkcioniše među ljudima – objasnila je dr. Kisić Tepavčević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter