Izvor: Happy BSC
01.09.2022 u 11:50
0

SKANDAL EPSKIH RAZMERA: U školskom udžbeniku OMALOVAŽAVANI ROMI, najavljena TUŽBA protiv izdavačke kuće!

U lektiri „Narodne umotvorine lake za đake trećake“, izdavačke kuće „Klett“, objavljena je pitalica zbog koje je pokret Opra Roma Srbije reagovao, ističući diskriminatorki jezik prema romskoj zajednici.

Pitalica glasi: „Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? Oni kad se čeka večera bez ručka.“

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pokret Opre Roma najavljuju da će protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće „Klett“  podneti tužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog ovog sadržaja.

Školski udžbenik

SVE SPREMNO ZA 1. SEPTEMBAR! Ružić: „1.829 osnovnih i srednjih škola oglasiće zvono“

Činjenica da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome, ocenjuju u Opre Roma, govori da je obrazovni sistem Republike Srbije društveno neodgovoran prema romskoj zajednici.

– Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo „Ciganima“? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem – ocenjuju iz pokreta.

Pitalica

Odgovor iz „Kletta“: „Ciganče je hipokoristik, reč od milja“

Dr Ana Vukmanović, urednica za srpski jezik i književnost u IK „Klet“ u pisanom saopštenju objašnjava da se „romsko dete u pitalici ne pominje u negativnom kontekstu, i da je reč Ciganče hipokoristik, reč od milja, čime se ističe pozitivan emotivni stav prema onome na koga se reč odnosi.“

Dalje navodi da se pitalicom skreće pažnja na važan problem siromaštva, pa se učenici u razgovoru „mogu podstaći da razmišljaju o teškom socijalnom položaju Roma – kako nekad, tako i danas“.

– Budući da tekst narodne pitalice nismo mogli da menjamo, nameće se zaključak da je trebalo da ga izostavimo. Mi, naprotiv, mislimo da je važno govoriti o problemu siromaštva i da se ovom pitalicom ni na koji način ne iskazuje negativan odnos prema Romima, već se skreće pažnja na njihov težak položaj – kaže se u saopštenju.

Naglašavaju da „iako izdavači tvrde da su multikulturalni i da poštuju različitost svih ljudi, nijedan od udžbenika ne istražuje ili uči o rasizmu protiv Roma u istoriji Srbije“, i dodaju  da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno opravdavajući obespravljenost Roma.

Oglasila se i Marijana Dukić Mijatović

Marijana Dukić Mijatović, član Predsedništva Srpske napredne stranke i državni sekretar ministarstva prosvete ističe u svom saopštenju:

– Pokret Opre Roma Srbija saopštio je da je obrazovni sistem Republike Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici time što je u obrazovnim ustanovama dozvolio da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome i najavio da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett. Dodaje se da u školi kao vaspitnoj-obrazovnoj instituciji u lektiri “Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće Klett pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, u 2022. godini deca čitaju uvredljive i diskriminatorne sadržaje.

S tim u vezi državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i član Predsedništva SNS prof. dr Marijana Dukić Mijatović oštro osuđuje svaki govor mržnje, sprovođenje bilo kog vida diskriminacije i nepoštovanja manjinskih i ljudskih prava, te multikulturalnosti i različitosti svih ljudi, što su osnovni postulati politike predsednika Aleksandra Vučića.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter