Izvor: RTV
21.12.2023 u 12:21
0

„SMRT JEDNOG ČOVEKA JE TRAGEDIJA, SMRT MILIONA SAMO STATISTIKA“: Na današnji dan rođen STALJIN – Čovek koji je MRZEO TITA i UNIŠTIO HITLERA!

Sovjetski vladar Josif Visarionovič Staljin, kojeg istorija pamti po slamanju nacističke Nemačke ali i po milionskim žrtvama njegovih nemilosrdnih „čistki“, rođen je na današnji dan

Staljin, rodom Gruzin, imao je 74 godine kada je preminuo od teškog izliva krvi u mozgu. Mada se tvrdi da je uzrok smrti prirodan, jedno istraživanje je ukazalo da je izazivač zapravo varfarin, supstanca koja se isprva koristila za trovanje miševa i pacova a danas je lek protiv tromboze i embolizma.

U knjizi „Staljinov poslednji zločin“ (2004), američki istraživač Džonatan Brent (Jonathan) i njegov ruski kolega Vladimir Naumov ukazuju na mogućnost da su sovjetskom diktatoru uz pomoć varfarina glave došli zamenik premijera Lavrentij Berija i budući lider SSSR-a Nikita Hruščov, koji će kasnije razotkriti Staljinova zlodela.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SSSR Vjačeslav Molotov u svojim memoarima (1993) tvrdi da mu je Berija – bivši šef tajne policije NKVD – priznao da je otrovao Staljina.

Teza Jože Pirjeveca: Likvidaciju naručio Tito

Slovenački istoričar Jože Pirjevec lansirao je tezu, bez ikakvih dokaza, da je Staljinovu likvidaciju naručio jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito i to iz osvete, nakon što je – navodi Pirjevec – sovjetski lider najmanje 22 puta pokušao da ga ubije nakon rezolucije Informbiroa iz 1948. godine.

Savez postao supersila i glavni takmac SAD

Šta god da se krije iza misteriozne Staljinove smrti, činjenica je da je pod njegovim rukovodstvom Sovjetski Savez postao supersila i glavni takmac Sjedinjenim Američkim Državama na svetskoj sceni.

Pod Staljinovim rukovodstvom, Sovjetski Savez je zaustavio prodor nacističke armije na istok i krenuo u kontranapad koji se završio ulaskom Crvene armije u Berlin 1945. godine, slomom Trećeg Rajha i praktično okončanjem Drugog svetskog rata.

Oterano u smrt između tri i dvadeset miliona stanovnika Sovjetskog Saveza

Sa druge strane, Staljinove metode vladavine oterale su u smrt između tri i dvadeset miliona stanovnika Sovjetskog Saveza, u zavisnosti da li se među žrtve ubrajaju samo oni koji su ubijeni u čistkama ili i oni koji su stradali u gulazima u Sibiru, kao i oni koji su umrli od gladi, tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka.

Hruščov  otpočeo „destaljinizaciju“ godinu dana nakon smrti

Kada je umro, stanovništvo Sovjetskog Saveza je plakalo. Samo godinu dana kasnije, Hruščov je otpočeo „destaljinizaciju“, otkrivanjem mračne strane njegove dugogodišnje vlasti i ukidanjem prisilnog rada po gulazima.

Vrhunac ovog procesa bilo je izmeštanje Staljinovog tela iz Lenjinovog mauzoleja 1961. godine i samo nekoliko meseci kasnije – promena naziva „grada heroja“ Staljingrada, poprišta prekretničke bitke u Drugom svetskom ratu, u Volgograd.

Staljin je danas uglavnom poznat kao tiranin, mada stanovnici postsovjetske Rusije gaje ambivalentan stav prema njemu.

I dalje rasprostranjeno pozitivno mišljenje o Staljinu

Karnegijeva zadužbina je u nedavno objavljenom istraživanju pokazala da je 60 godina posle Staljinove smrti i dalje rasprostranjeno pozitivno mišljenje o njemu, kako u Rusiji, tako i u nekoliko bivših sovjetskih republika.

Kako ukazuje agencija Frans pres, ilustracija ambivalentnost Rusa prema Staljinovoj zaostavštini je i činjenica da na zgradi nekadašnjeg sedišta sovjetske tajne službe na trgu Lubjanka u Moskvi nema nikakvog obeležja koje bi podsećalo na ta dešavanja.

Na tom mestu su se u jeku čistki iz sredine tridesetih godina prošlog veka vršile egzekucije, a danas se tu nalazi sedište FSB-a – naslednika sovjetskog KGB-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter