Izvor:
16.06.2017 u 23:25
0

ŠOKIRANI GRAĐANI VIDELI OVO IZNAD NIŠA I ODMAH POZVALI POLICIJU! (FOTO)

Strahujući da bi moglo da dođe do sudara putničkog aviona koji sleće na aerodrom u Nišu i dvojice paraglajderista, koji su vežbali pred predstojeći Svetski kup na brdu Koritnik, meštani Niške Banje alarmirali su – policiju.

Prema nezvaničnim informacijama, utvrđeno je da se radilo o iskusnim padobrancima i paraglajderistima sa višegodišnjim iskustvom koji su trenirali za predstojeću paraglajding smotru koja će se od 17. do 24.juna održati u Niškoj Banji te da opasnosti od takvog incidenta nije bilo.

U nadležnim vazduhoplovnim institucijama ističu da nije bilo prijave nikakvog "bliskog susreta" između aviona i paraglajderista na nebu iznad Niša.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva za "Blic" je potvrđeno da nisu dobili nikakvu prijavu ulaska paraglajdera u vidni prostor aviona u okolini Niša, ali da će istražiti slučaj ako takva prijava pristigne.

Na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" takođe nezvanično kažu da do njih stigla nikakva prijava pilota o takvom događaju.

Nije isto oko laika i stručnjaka

– Građani nekada zovu i prijavljuju i kada vide avion koji sleće pa im se sa zemlje čini da leti prenisko. Teško je sa zemlje utvrditi međusobne udaljenosti u vazduhu i profesionalcima, a kamoli nestručnom oku – kaže jedna od stručnjaka iz ove oblasti.

U Vazduhoplovnosm savezu Srbije (VSS) koji je organizator Svetskog prvenstva u paraglajdingu, napominju da ovo nadmetanje još nije počelo, a da prema njihovim saznanjima nikakav incident se nije desio na nebu iznad Niša.

– Takmičenje još nije počelo. Prema našim saznanjima, proverom kod nadležnih institucija, nikakvog incidenta nije bilo. Za takmičenje koje će početi 17. juna obezbeđene su sve potrebne dozvole od nadležnih institucija. Osim toga, tokom leta svi takmičari se prate "uživo" GPS uređajima tako da u svakom trenutku znamo gde se nalazi svaki takmičar, i zbog bezbednosti i zbog informacije gde će se prizemljiti – kaže Milica Kljajić, portparol VSS.

Stigli piloti iz 30 zemalja

Na Svetskom kupu u paraglajdingu, od 17. do 24. juna u Niškoj Banji nadmetaće se 130 najiskusnijih pilota iz 30 zemalja u disciplini prelet. Piloti će iz pravca Niša leteti prema Pirotu, Zaječaru, Leskovcu, Vranju i Dimitrovgradu, a u letelicama koje nemaju motore nadmetaće se u vazdušnim trkama od 70 do 100 kilometara koje traju od dva do četiri časa.

– I onima koji ne budu pored ekrana biće podjednako zanimljivo ako se nađu u regionu u kojem se održava takmičenje i pogledaju put neba. Videti 130 pilota paraglajdera u vazduhu je prelep prizor i treba zaista imati sreće biti na mestu na kojem postoji prilika da se vidi ovako nešto. Inače, Niš je jedan od najboljih centara u jugoistočnoj Evropi za ovu vrstu letenja – navela je PR VSS Milica Kljajić.

Letovi su planirani svakodnevno, u zavisnosti od vremenskih prilika, najverovatnije u periodu između 12 i 19 časova, pa građani mogu doći na poletište Višegrad iznad Niša i uživati u takmičenju.

Nadamo se da neće morati ponovo da zovu policiju.

Izvor: Blic.rs
Foto: Printscreen/vss.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter