Izvor: alo.rs
27.12.2023 u 08:37
0

STIŽE SNAŽNI POLARNI VRTLOG: Evo šta očekuje Srbiju

Do kraja 2023. godine biće pretežno stabilno i suvo, u drugom delu nedelje, posebno sutra i u četvrtak, uz gotovo statičnu atmosferu rastu šanse za pojavu i duže zadržavanje magle ili niskih oblaka, najavio je u najnovijoj vremenskoj prognozi Marko Čubrilo, meteorolog iz Novog Sada.

Očekuje da noći budu prohladne uz minimalne temperature vazduha od -2 do +6, a dani relativno topli, ali ne ekstremno topli kao u prva dva dana ove sedmice, uz najviše temperature od +5 do +13, i u mestima sa maglom oko +4 stepena Celzijusa. Vetar će biti vrlo slab.

Pogoršanje posle dočeka

– Najnoviji prognostički materijal je u velikom meri oslabio najavljivano pogoršanje za doček Nove godine i sada ima samo prolazno naoblačenje uz ređu pojavu slabe kiše, dok se osetnije pogoršanje simulira oko 2. januara. S obzirom da je ovo značajna izmena, a da je juče zbog znatno manje komercijalnih letova koji na sebi nose sonde za prikupljanje podataka za oko 30 odsto je umanjena količina ulaznih podataka zbog Božića po gregorijanskom kalendaru, treba sačekati večernje proračune koji će imati bazu podataka od danas, kada se veliki deo letova ponovo odvija, da se vidi kakav je zaista trend oko kraja ove i početka nove godine – kaže Marko Čubrilo.

RADOST ZA SVE KOJI VOLE SNEG: Stiže zima u punom smislu reči

Meteorolog napominje da će svakako posle 31. decembra doći do postepenog narušavanja anticiklona uz pad temperature, ali koliko bi on brzo išao, još nije moguće predvideti.

Snaga polarnog vrtloga

Objašnjava da su dešavanja u stratosferi takođe jako bitan faktor koji doprinosi velikoj nestabilnosti proračuna. Naglo zagrevanje stratosfere je sada sigurno i svoj maksimum bi trebalo imati negde oko 04. januara.

– Prognoza evropskog modela snage zapadnih vetrova pokazuje da bi oni već oko 3. januara trebali da budu samo oko 1,4 m/s, a najjači efekti zagrevanja stratosfere na položaj i snagu polarnog vrtloga se očekuju oko 06. januara i u koliko se ovakav trend nastavi vrlo je izvesno da će se oko tog datuma zapadni vetrovi ili okrenuti na istočne ili biti jako blizu tome. GFS oko 10. januara daje opciju izmeštanja glavnog jezgra polarnog vrtloga ka prostoru Evrope što je takođe signal koji daje opciju dužeg, hladnijeg, perioda nad nama – navodi Čubrilo u vremenskoj prognozi.

Ističe da treba još dodatno analizirati i tek početkom 2024. godine je moguće imati jasniju sliku o efektima zagrevanja stratosfere koje je pred nama.

– Do tada imamo bar još 4-5 pravih prolećnih dana, a zatim bi se vremenske prilike trebale polako vratiti u okvire proseka – zaključuje Marko Čubrilo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter