Izvor:
29.07.2018 u 15:33
0

STVARNA GOTOVOST VOJNIKA I VOJNIH KAPACITETA: Predstavljeno novo naoružanje na vežbi gađanja u Nikincima!

Na poligonu Nikinci u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održana je pokazna pokazna vežba gađanja iz streljačkog naoružanja, koje koristi Vojska Srbje, ali i koje je u razvoju. Vežbi su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici Vojske Srbije, ministar policije Nebojša Stefanović, direktor BIA Bratislav Gašić…

Na poligonu u Nikincima je predstavljen deo naoružanja iz projekta "1500+". Svoje umeće su predstavili pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, koji su koristili i moderne belgijske jurišne puške SKAR – L (Light) u obe varijente: dužu i kraću. Pripadnici Specijalne brigade su demontrirali uništavanje neprijatelja sa tom vrstom oružja.

Nakon toga su dejstvovali snajperisti u paru – osmatrač i strelac. Izviđačko – diverzantski tim je u vežbi prilikom patroliranja naišao na neprijatelja i otvorio vatru automatskim pušakama (kalubra) 5,56 milimetra i heklerom koh (416 i G36C).

U vežbi je korišćena i modularna automatska puška kojom su gađani ciljevi – crepove na malim i velikim daljinama, kao i snajper M07. Zatim je tim na motornim vozilima land rover demontrirao patroliranje i dejstvo u slučaju zasede. Kada je reč o sredstivima u razvoju koji ulaze u naoružanje Vojske Srbije iz projekta "1500+" domaće industrije i koja je u fazama završnog ispitivanja, prikazan je deo od ukupno 40 sistema.

Predstavljen je deo novih izviđačkih elektronskih sistema, dejstvo vozila KIV, Miloša, Lazara 3 i protiv avionski samohodnog raketnog sistema PASARS 16, kao i nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema MIP 1, Oganj… i modularne automatske puške M17. Izvršeno je i lansiranje rakete Maljutka, dok raketni sistem Oganj zbog, kako je rečeno, nedostatka vremena za potrebne provere nije ispalio.

Predsedniku Srbije je nakon vežbe predstavljeno najnovije naoružanje koje je nabavila Vojska Srbije.

Inače, projekat „1.500+“ obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja, u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M12 i taktički pištolji E3 9mm PARA – što su sve proizvodi „Zastava oružja a.d. Kragujevac“ i RBGR 40mm, koji proizvodi „PPT Namenska“.

Opremu čini i nova generacija municije 6,5 x 39 mm GRENDEL i 7,62 x 54R, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video-nišan, kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noća dejstva.

Predsednik Srbije Vučić je rekao da je zadovoljan kako Specijalnom brigadom i SKAR puškama, kao ljudima iz kragujevačke "Zastave" i onime što je prikazala kragujevačka modularna puška, ali i onim što su prikazala naša vozila "Lazar" i "Miloš".

Dodao je da se danas na pokaznoj vežbi videla stvarna gotovost vojnika i vojnih kapaciteta, te da su se videli i nedostaci, na čijem će se otklanjanju raditi, kao i dobre strane onoga što je urađeno u poslednje vreme. Podsećanja radi, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Vučića projekat „1.500" je nastavljen projektom „1.500+“. Reč je o novoj generacija streljačkog naoružanja, ali i novoj balističkoj zaštiti i opremi.

Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta „1.500+“ su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, naoružana daljinski upravljana bezposadna platforma „Miloš“, nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema „MIP 1“ kao i oklopna borbena vozila „Lazar 3“.

Osim toga, projekat „1500+“ obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme „Vrabac“ i „Kvadrokopter“ i nova neborbena vozila „Zastava NTV“.

Izvor: Tanjug
Foto: :Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter