Izvor:
05.03.2017 u 15:49
0

Sumorna statistika: U SRBIJI TRENUTNO BORAVI 7.000 MIGRANATA

U Srbiji je nalazi oko 7.000 migranata, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević, navodeći i da nema dokaza da su deca migranti bili žrtve seksualnog zlostavljanja.

Ivanišević je rekao da se u Srbiji nalazi oko 7.000 migranata, oko 6.000 njih u prihvatnim centrima i jedan broj koji odbija da uđe u centre iz samo njima znanih razloga. Nadležni, dodao je, aktivno rade na tome da i oni uđu u sistem, što daje dobre rezultate, jer i se i oni, kad prepoznaju mogućnosti koje im sistem pruža, odluče se za sistemska rešenja.

Govoreći o pojedinim navodima da su deca migranti bili žrtve seksualnog zlostavljanja, Ivanišević kaže da su to potpuno paušalne ocene i da su čak i nevladine organizacije, koje su to ispitivale, utvrdile da za to nema dokaza i nisu našle nikoga ko je stvarno bio žrtva seksualnog uznemiravanja.

Navodeći da je Srbija jedina zemlja koja je još na početku krize izdala obavezujuće uputstvo da svako detetu mora da se odredi staralac, Ivanišević je rekao da su se u poslednje vreme, pogotovo u jednoj grupi stranih medija, pojavile vrlo negativne vesti o Srbiji, koje su u vezi sa aktuelnim političkim dešavanjima, a ne sa onim što se stvarno dešava.

"Na osnovu onoga što se vidi na terenu, mogli smo da čujemo samo pohvale iz sveta", istakao je Ivanišević. Troškovi migrantske krize se ne pokrivaju iz republičkog budžeta, rekao je Ivanišević i dodao da "imamo dovoljno drugih sredstava".

Za podizanje još jedne ograde na mađarskoj granici, Ivanišević kaže da ona nije uperena protiv građana Srbije. Nedostatak evropskog rešenjama, istakao je, zemljama poput Mađarske daje mogucnost da daju neka svoje odgovore.

"Evropa mora naći odgovor, pogotovo u svetlu dolazećeg proleća. Znamo da slede izbori u nekim državama EU, ali to ne može da bude izgovor", istakao je Ivanišević.

Tanjug
Foto:Wikimedia, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter