Izvor:
05.03.2017 u 16:26
0

DIPLOMATSKI SUKOB: Erdoganovi ministri izvređali Nemačku!

Nakon što je Nemačka zabranila održavanje predreferendumskog skupa gradu Gagenau na kojem je trebalo da govori turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag, između dve zemlje izbio je pravi diplomatski rat.

– Ovo je skandalozno ponašanje Nemaca, i u pravom smislu te reči zapravo fašističko – žestoko je kritikovao zabranu svog nastupa Bekir Bozdag.

No, sukobi se nisu zaustavili na rečima – policija u Gagenau primila je dojavu da je u gradskoj skupštini podmetnuta bomba. Anonimna osoba koja je nazvala policiju kazala je da je ta bomba odmazda za zabranu skupa, piše "Večernji list".

Kada se tome doda i zabrana skupa u Kelnu gde je trebalo da govori turski ministar privrede, ali i to da je u Erdogan naložio hapšenje dopisnika nemačkog dnevnog lista "Die Welt" Deniza Jucela, onda postaje jasno da su tenzije između Ankare i Berlina dostigle kritičnu tačku.

Austrijski kancelar Kristijan Kern pozvao je danas da se uvede zabrana u EU turskih političkih skupova kako bi se izbeglo da se zemlje članice, kao što je Nemačka, nađu na udaru Ankare.

Kern je u intervjuu za list "Velt am zontag" rekao da će planirane mere u Turskoj oslabiti vladavinu zakona, limitirati odvojenost ovlaštenja i narušiti vrednosti EU.

On je pozvao EU da okonča pregovore sa Turskom o članstvu u bloku ili ukine i ograniči finansijsku pomoć od 4,5 milijardi evra, planiranu za Tursku do 2020. godine.

– Mi bi trebalo da potpuno preorijentišemo odnose sa Turskom bez iluzije o članstvu u EU – rekao je Kern listu.

On je rekao da se Turska sve više i više udaljava od Evrope, što je posebno izraženo poslednjih godina.

– Gaze se ljudska prava i demokratske vrednosti. Sloboda štampa je strani pojam u Turskoj – rekao je on.

Turska je saopštila da će se boriti protiv odluke vlasti u Nemačkoj i Holandiji i da će nastaviti da organizuje skupove na kojima se pojavljuju turski političari. Na ovim skupovima se pozivaju Turci da podrže referendum 16. aprila o većim ovlašćenjima za turskog predsednika Tajipa Erdogana.

– U nedelju ću ponovno doputovati u Nemačku i reći ću ovo je pobeda Alaha – kazao je ministar privrede Nihat Zejbekči.

Kako je sam Erdogan planirao da ode u Nemačku i tamo govori na skupu svojih pristalica uoči za njega vrlo značajnog referenduma, očekuje se da bi zabrana njegova dolaska u Nemačku mogla dodatno da zaoštri odnose.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je u ministarstvo nemačkog ambasadora i zatražio objašnjenje za neprijateljsko ponašanje prema Turskoj i naglasio kako mu je potpuno jasno da kancelarka Merkel namerno pokušava da spreči Tursku da postanje jaka i moćna.

Ankara je Nemačku optužila da daje utočište ljudima koji su počinili zločine protiv Turske, što uključuje pripadnike Radničke stranke Kurdistana, guleniste koji su organizirali puč u julu prošle godine, i pripadnike ekstremne turske levice.

– Neka pogledaju svoju istoriju u prvoj polovici 20. veka. Mi jasno vidimo da se ta bolest koja je izazvala dva svetska rata ponovno pojavila. Oni toga moraju postati svesni i moraju se početi lečiti – kazao je šef turske diplomatije Čavušoglu i naglasio kako Nemci moraju da nauče da se normalno ponašaju.

Usijanje odnosa između Turske i Nemačke intenzivno se odrazilo i na nemačku političku scenu koja strahuje da Erdogan u svojim rukama ima izuzetno moćno oružje protiv kancelarke – izbeglice. Strahuje se da bi on prema Evropi mogao da pusti veći izbeglički talas ako Nemačka zabrani njegov dolazak i nastupe na skupovima. Ima i kritika koje kancelarku optužuju da je sama sebe izložila političkim ucenama Erdogana, te da se nije usudila da učini ništa kako bi Erdogana direktno prozvala zbog teškog kršenja ljudskih prava i zbog hapšenja više od 150 najistaknutijih opozicionih novinara.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel kazao je da je zabrana nastupa turskih političara u nemačkim gradovima u nadležnosti lokalnih zajednica koje procenjuju ugrožava li se u njima javni red i mir.

– Savezna i pokrajinske vlade moraju iskoristiti sve pravne i političke mogućnosti da zabrane ovakve skupove – komentarisao je Volfgang Bosbah, jedan od najuicajnijih političara Hriršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

– Moramo prekinuti sve pregovore s Turskom o pristupu EU jer ovakvoj Turskoj u EU nije mesto – jasan je bavarski ministar finansija Markus Seder iz Hriršćansko-socijalne unije (CSU).

-Zgrozila me je odluka o pritvaranju novinara Jucela – napisao je turskom kolegi Bekiru Bozdagu nemački socijaldemokratski ministar pravosuđa Heiko Mas i zatražio njegovo hitno oslobađanje.

Maas je upozorio turskog kolegu na "rušenje pravne države Turske" te da dijalog s turskom stranom više nije gotovo moguć.

– Uloga državnog represivnog aparata jeste da štiti novinare, a ne da ih zlostavlja. Privođenje novinara nema nikakve veze s našim razumevanjem pravne države i slobode medija. Ako se Turska ne drži evropskih temeljnih vrednosti, približavanje EU biće sve teže čak i nemoguće – piše Mas turskom kolegi.

Izvor:Blic.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter