Izvor:
30.11.2017 u 23:24
0

SUTRA SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a: U Srbiji zabeleženo 3.585 zaraženih!

Povodom obeležavanja Svetskog AIDS dana, 1. decembra, pod sloganom "Testiraj se na HIV, jer važno je da znaš" u 25 gradova širom Srbije biće organizovane preventivne aktivnosti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 20. novembrom 2017. godine, u Srbiji je registrovano 3.585 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1.884 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1.105 osoba umrlo.

Kako je saopšteno iz Instituta "Batut", ove godine organizovano je celodnevno testiranje na HIV u zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu i Leskovcu, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

Svi zainteresovani građani moći će sutra da se testiraju na HIV i u mobilnim jedinicama u Beogradu, Kraljevu, Šapcu, Zaječaru i Kragujevcu.

U sklopu nacionalne kampanje, u periodu od 17. do 28. novembra 2017. godine u 19 gradova u Srbiji sprovedene su akcije savetovanja i testiranja na HIV u partnerstvu sa zdravstvenim ustanovama i udruženjima, pri čemu je registrovan veoma visok odziv građana.

U tom periodu su testirane 674 osobe (243 osobe u akciji testiranja u tramvaju u Beogradu), od kojih je kod pet osoba rezultat testiranja bio pozitivan na HIV.

U Srbiji je tokom cele godine moguće uraditi dobrovoljno, poverljivo, anonimno i besplatno testiranje na HIV bez uputa u 24 instituta/zavoda za javno zdravlje u centralnim gradovima okruga i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Foto: Instagram

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter