Izvor: Alo.rs
16.10.2020 u 21:27
0

SVEČANO OTVARANJE KUĆE BANA JOSIPA JELAČIĆA U NOVOM SADU!

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu danas će svečano biti predata na upotrebu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji.

 Poštovani predsedniče Aleksandre Vučiću i ministare spoljnjih i evropskih poslova Gordana Grliću Radman i cenjeni gosti. Sve vas srdačno pozdravljam. Velika mije čast biti domaćin ovako velikim i važnim gostima jer visoki dužnosnici odašilju važne poruke, jačanje poverenja i korak napred ka boljoj saradnji između dve države Srbije i Hrvatske. Vlada Republike Srbije darovala je deo kuće bana Josipa Jelačića. Gotovo 20 godina smo se borili kako bi se njegova kuća vratila u vlasništvo Hrvatskoj. Pokazali smo da je moguće nastaviti saradnju. Darovita Srbija i predsednik Vučić izvojili su 600.000 evra  za otkup nešto manje od 400 kvadrata za ovaj prostor u kome se nalazimo. Verujemo da smo sada dovoljno sazreli da otvorimo ključna pitanja za Hrvate u Srbiji. Hvala vam svima, naročito onima koji su žrtvu poneli i delićem učestovali da ovaj današnji dan bude stvaran. Obećajmo da ćemo čuvati uspomene na velokog bana i da će biti na čast i ponos obema državama – rekla je predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

– Ovo je velika čast za nas za Hrvatsku. Današnja svečanost jeste i važan trenutak događaja u odnosima Srbije i Hvatske. Ova kuća u kojoj se na današnji dan rodio ban Jelačić je obnovila Vlada Srbije, te se zahvaljujemo predsedniku Aleksandru Vučiću na tome – rekao je Gordan Grlić Radman.

SAZNAJTE JOŠ

NAJVIŠE MILIONERA U NOVOM BEOGRADU: Poreska uprava dobila 27.866 prijava

SUMNJAJU NA ZLOČIN: Nestao mladić čiji je AUTO prošle godine dignut u vazduh na Vračaru

UŽAS! DECU PREVOZIO U DUPLOM KROVU KOMBIJA: Uhapšen zbog prevoza maloletnika preko granice

HITNA POMOĆ NA LICU MESTA: Policajac zaustavio automobil, a vozač namerno dao gas i pregazio ga

– Slušao sam dobre govore mojih prethodnika, iako su mi precizno napisali šta bi trebalo da govorim, kao i obično, potrudiću se da veći deo onoga bude iz glave, a ne da budem uspešan zahvaljujući tuđoj pameti. Ovo je jedna od stvari koje smo obećali da ćemo uraditi. Posle prvog sastanka koje sam imao sa predsenicom Grabar-Kitarović krenuli smo u realizaciju i rešavanje konkretnih problema sa kojima su se Hrvati suočavali. Želim da pokažemo na najkonkretniji način da rešavamo te probleme i pošaljemo jasnu poruku: Da ljudi hrvatske nacionalnosti u bilo kom delu Srbije da žive jesu građani Srbije, jesu neko ko treba da uživa sva moguća prava i čija je Srbija domovina. Odnos između Srbije i Hrvatske, teško da možemo da kažemo da su bili sjajni. Ako gledate kroz vreme, od rođenja bana Jelačića, sredine 19. veka, posebno kraja 19. veka, a onda da i ne govorim o svemu iz ratova i sukoba 90-ih godina, teško da bismo mogli po bilo kom pitanju da se saglasimo. Upravo zato ne mosleći da je to posebno važno u tom trenutku jer imamo važnija posla u budućnosti. Ta važnija posla jesu da dobro razumemo da samo dijalogu čuvajući mir i stabilnost, počnemo da gradimo poverenje između nas i da slušamo jedni druge, da ponekad uđemo u cipele jedni drugima i da poštujemo međusobna prava i svakog identiteta uz poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj. Za nas je važno da smo deo tih malih problema uspeli da rešimo – rekao je Vučić.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i hrvatski ministar spoljnjih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Rodnu kuću bana Jelačića je otkupila i za potrebe hrvatske zajednice obnovila Vlada Srbije, a svečanost se organizuje na dan rođenja Josipa Jelačića.

PROČITAJTE…

KORONA UZELA MAHA! VESIĆ: Grad Beograd više neće izdavati dozvole za koncerte, sportske manifestacije i druge javne događaje

DR KISIĆ PRECIZIRALA SAMU SEBE: Maske na otvorenom ipak preporuka, NISU OBAVEZNE

KOMŠIJE PONOVO OBORILE REKORD: Čak 1.131 novi sučaj korona virusa!

PAO AVION: Roditelji POGINULI na LICU mesta, beba nekim ČUDOM preživela, ovo su DETALJI!

Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine, a umro u Zagrebu 1859. godine. U Hrvatskoj ga smatraju za jednog od najvećih nacionalnih junaka. Rodna kuća hrvatskog velikana u Petrovaradinu zapravo ponovo je vraćena hrvatskoj zajednici još 19. jula ove godine.

Hrvatska zajednica raspolagala je tim objektom pre sedam i po decenija, a proces njenog otkupa i ponovnog vraćanja u posed bio je mukotrpan i trajao je 17 godina, podsetila je letos predsednica Hrvatskog nacionalnog veća Jasna Vojnić.

Vlada Srbije obezbedila je 600.000 evra za otkup većeg dela objekta, podruma, prizemlja i jednog stana na spratu, koji će biti središte okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada i Srema.

Zadatak Fondacije „Ban Josip Jelačić“, koja će upravljati tim domom, biće očuvanje i predstavljanje kulture Hrvata Petrovaradina i Novoga Sada, kao i zaštita kulturno-istorijskog nasleđa hrvatske nacionalne manjine kroz afirmaciju lika i dela bana Jelačića.

Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. godine, jedinstvene je arhitekture, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na spratu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić.

Kuća nikada nije bila u vlasništvu porodice Jelačić, nego je dodeljena na korišćenje Franji Jelačiću, ocu bana Jelačića, koji je bio zapovednik Petrovaradinske tvrđave. Kao najviši zapovednik imao je pravo da koristi i tu baroknu kuću u središtu Petrovaradina.

Pored muzejskog dela, deo kuće služiće za konzularne poslove Hrvatske, a u njoj će biti smeštena i kancelarija Hrvatskog nacionalnog veća.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter