Izvor:
16.04.2019 u 10:55
0

TEL AVIV: Naučnici odštampali prvo 3D srce na svetu!

Grupa naučnika tvrdi da su napravili prvo 3D odštampano srce sa ljudskim tkivom i krvnim žilama, a iako je organ veličine trešnje i ne može da pumpa krv uveravaju da je njegovo stvaranje veliko medicinsko otkriće.

Veruje se da je to prvo srce koje je odštampano sa ćelijama, krvnim žilama i komorama. Iako će srcima trebati više vremena pre nego što budu mogla da ispumpaju krv, naučnici se nadaju da će početi da ih koriste u roku od godinu dana.

Ljudi u prošlosti su uspeli da ispišu 3D strukturu srca, ali ne sa ćelijama ili krvnim žilama. Ovo je prvi put da je neko uspešno osmislio i ispisao celo srce prepuno ćelija, krvnih žila, komora i predkomora – rekao je vođa projekta Tal Dvir sa Univerziteta u Tel Avivu.

Odštampano ljudsko srce je veličine zečijeg srca i može da se steže kao mišić, ali ne može da obavi potpuno pumpanje. Napravljeno je od ćelija koje su umnožene iz uzorka masnog tkiva uzetog od pacijenta. Istraživači su naglasili da je veliki izazov proizvesti dovoljno ćelija da bi moglo da se proizvede čitavo ljudsko srce.

U teoriji, tehnika će jednog dana moći da proizvede novo srce, koristeći reciklirane ćelije iz sopstvenog tela pacijenta, što smanjuje rizik da bude odbačeno.

Možda će za 10 godina u najboljim bolnicama širom sveta postojati štampači za organe, a ti postupci će se sprovoditi rutinski – rekao je profesor Dvir.

On je dodao da je sigurnije započeti transplantaciju organa koji je manje važan od srca, kao što su slezina, slepo crevo, žučna kesa, bubreg, pa čak i pluća.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter