Izvor: BALKANSPRESS
26.05.2020 u 02:05
0

TUŽNA ISPOVEST ZATVORENICE IZ KPZ POŽAREVAC: Kad dospeš ovde, svestan si gde si sve grešio i kako je sama sloboda VREDNA!

Zatvorenica P. M. (53) radila je kao ekonomista i već sedam i po godina služi kaznu u KPZ Požarevac zbog zloupotrebe položaja, ali i sanja dan kada će ponovo kročiti na slobodu.

Prvi natpis i ujedno poruka svim ženama koje se nalaze unutar zidova jedinog ženskog zatvora u Srbiji na služenju kazne je:

„Tvoj život pripada tebi, zamisli drugačije“ – Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu.

SAZNAJTE JOŠ!

DANAS! NOVA SERIJA NA HAPPY TV! „MERJEM“: Osvetom do ljubavi (GALERIJA)

NASTAVA NA DALJINU DO 29 MAJA

Presek stanja: DANAS SAMO 34 ZARAŽENIH, 1 PREMINULI

DANAS POLA MILIONA GRAĐANA DOBIJA 100 EVRA: Do petka još 2,5 miliona ljudi

Ispisana na zidu trpezarije, ali i u hodniku iz kojeg se ulazi u ćelije, ta motivaciona rečenica svakodnevno podseća zatvorenice da život nije stao i da nije kasno da krenu drugim putem kad odsluže svoj dug prema državi.

Ipak, prema rečima upravnika zatvora Radojice Šutovića, čak 30-35 % žena koje odsluže kaznu ponovo se vrati u ovu ustanovu.

Devojke, žene, bake, bez obzira na godine i težinu prekršaja koji su napravile žive u ovoj zgradi. One se tu se doteruju, treniraju, rade i uče…

Od trenutka kad prođu tešku metalnu kapiju, bez obzira na to da li su nekad bile nastavnice, direktorke, domaćice ili prostitutke, dele isti hleb i istu sudbinu. Kako kažu, dele čak i iste noćne more.

Osuđenica P. M. (53) nekada je radila kao ekonomista, a danas radi u zatvorskoj krojačkoj radionici.

Ova nesrećna žena svoju ispovest počinje rečima:

„Čovek ovde spozna gde je grešio napolju, koliko je vremena utrošio na nevažne ljudi i stvari“, i nastavlja:
„Imala sam ovde mnogo vremena da razmislim o svemu. Kad vratim film, mogla sam da pretpostavim da će se ovo dogoditi. Teško je, odvojena sam od porodice“.

Nema velike planove za dan kad će ponovo biti slobodna i iskreno i po malo tužno govori:
„Po izlasku, prijateljstva sklopljena ovde teško opstaju, baš kao i ljubavi“.

Njene „prijateljice“ u zatvoru su zbog različitih krivičnih dela, najviše zbog krađe, ali ima i onih koje kaznu služe zbog drugih krivičnih dela – ubistva, prostitucije, droge…
Strana državljanka V. M. (29) osuđena je na pet godina zatvora zbog dilovanja marihuane. I ona je, kao i P. M., angažovana na poslovima šivenja. Ona ne želi da govori o krivičnom delu zbog koga se našla ovde niti da se fotografiše, ali ukratko otkriva:

„Bila sam zanatlija i pre dolaska ovde, ali nisam se bavila šivenjem. Nisam znala konac u iglu da uvučem, a evo sada sam na obuci u krojačkoj radionici“.

Ono što posebno ostavlja težak utisak o nesrećnoj sudbini ovih žena jeste i činjenica da u ovom zatvoru na svet dolaze i bebe jer se u zgradi nalaze i prostorije koje su namenjene za trudnice i majke s malom decom. Trenutno se u KPZ Požarevac nalazi pet trudnica i četiri osuđenice s decom.

Upravnik zatvora Šutović kaže:

„Trudnice se porađaju u požarevačkoj bolnici i u matičnoj knjizi rođenih ne ostaje trag da je dete rođeno u zatvoru. Obezbeđujemo im uslove kako bi deca imala adekvatnu negu“.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter