Izvor: Tanjug
23.10.2023 u 18:21
0

U Karađorđevom parku otkriven spomenik generalu Božidaru Jankoviću

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je na otkrivanju spomenika da je Janković bio jedan od najsposobnijih i najzaslužnijih srpskih oficira iz vremena oslobodilačkih ratova, navodeći da je učestvovao u dva srpsko-turska rata, u srpsko-bugarskom ratu, oba balkanska i Prvom svetskom ratu.

AVIONSKA BAZA U ŽELJAVI: Nekada najčuvanija tajna Jugoslavije, dragulj JNA, danas poligon za (avan)turiste

„Izuzetnu vojnu karijeru, tokom koje je nizao značajne komandne dužnosti, ukrasio je đeneral Janković i dužnostima na kojima je razvijao vojnu misao. Obavljao je dužnost ministra odbrane, a aktivno je pružao doprinos odbrambenim sposobnostima Srbije i kada je bio u penziji. Prožet idejom slobode i bratstva obavljao je i dužnost načelnika štaba Crnogorske vrhovne komande“, rekao je Vučević.

Ministar odbrane je naveo i da treba da se zna i pamti da je general Janković upisao granice Srbije na mapi sveta.

„Da je njegova slavna Treća armija 1912. godine, leteći u zanosu ka svojoj, ka našoj kolevci Kosovu i Metohiji, upisala granični kamen naše otadžbine, od Boga dat i od predaka ostavljen. Tamo je granica naše južne pokrajine, kod naselja Đeneral Janković, priznata po svim normama međunarodnog javnog prava i priznata po pravu morala i od Boga datog. Ovaj spomenik treba da služi da se toga ne stidimo i da to pamtimo“, kazao je Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je spomenik delo vajara Zorana Ivanovića i da se njime general Janković spasava od zaborava.

Beograd, 23. oktobra 2023. – Ministar za rad, zapošljavanje, boraèka i socijalna pitanja Nikola Selakoviæ, ministar graðevinarstva, saobraæaja i infrastructure Goran Vesiæ, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojkoviæ i poptpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vuèeviæ prisustvovali su osveæenju i otkrivanju spomenika ðeneralu Božidaru Boži Jankoviæu. Nakon otkrivanja spomenika, Nj.P. vikarni remezijanski Stefan i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, osveštali su spomenik ðeneralu Božidaru Boži Jankoviæu. Potom su, ministri odali poèast i položili vence na spomenik.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ bs

 

„Ali je on samo prvi među mnogima sa kojima ćemo to učiniti“, kazao je Selaković.

Predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca Nikola Filipović, koje je pokrenulo inicijativu za podizanje spomenika, rekao je da je general Janković uz vojvodu Vuka i Voju Tankosića „jedan od najvećih junaka i dobrovoljaca koje je iznedrio srpski narod“.

Spomenik su osveštali vikarni remezijanski episkop Stefan i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve. Ceremoniji su prisustvovali i ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva Goran Vestić, predstavnici Grada Beograda, lokalne samouprave, predstavnici boračkih udruženja, kao i potomci generala Jankovića.

Božidar Janković bio je srpski general, ministar vojni i učesnik srpsko-turskih, Srpsko-bugarskog, balkanskih i Prvog svetskog rata. Za svoje zasluge odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima, Ordenom Belog orla i Ordenom Miloša Velikog.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter