Izvor:
06.02.2018 u 16:44
0

ULAŽU DALJE NAPORE: Vlade Makedonije i Grčke ostaju posvećene novom imenu!

Vlade Makedonije i Grčke uložiće dalje napore i ostaće posvećene rešavanju dugogodišnjeg spora u vezi sa novim imenom Makedonije, uprkos protivljenjima nekih desničarskih krugova u Grčkoj i posle masovnog protesta održanog u nedelju u Atini.

Makedonska vlada, zatražila je dostojanstveno rešavanje otvorenih pitanja s Grčkom.

– Vlada je posvećena izgradnji poverenja sa Vladom Grčke, sa jasnim ciljem dostojanstvenog rešavanja otvorenih pitanja između dve susedne evropske zemlje –

Potpredsednik vlade za evropske poslove, Bujar Osmani, je komentarisao proteste u Atini rekavši da su oni deo javnog procesa, ali da to ne bi trebalo da utiče na razgovore o rešenju pitanja imena.

Kabinet premijera Alekisa Ciprasa je saopštio da je većina grčkih građana protest u Atini pratila na televiziji i da važna spoljnopolitička pitanja zemlje ne bi trebalo da se suočavaju sa netrpeljivošću i netolerancijom.

– Grčka vlada ne namerava da promeni svoju spoljnu politika. Spoljna politika se ne sprovodi sa mitinzima, a vladin plan ostaje na snazi – rekao je zvaničnig iz Ciprasove vlade.

I ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas je rekao da demonstracije neće promeniti tok grčke spoljne politike, a posebno rešenje pitanja imena Makedonije.

– Mirnom savešću i sa ostvornošću nastaviću da pregovaram za dobro moje domovine – napisao je Kocijas na društvenim mrežama

Koalicioni partner u grčkoj vladi i ministar odbrane Panos Kamenos, koji je od prvog trenutka podržao protest, smatra da je "okupljanje pokazao dušu Grka".

Protest za "odbranu imena Makedonije" završen je čitanjem rezolucije, u kojoj organizatori traže od vlade da isključi svaku mogućnost da se u novom imenu severnog suseda nađe naziv Makedonija.

Rezoluciju su organizatori predali grčkom predsedniku, Prokopisu Pavlopoulosu.

On je rekao da je preduslov za pridruživanje NATO-u i EU rešenje imena na način koji bi isključio svaku mogućnost iredentizma.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Prntscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter