Izvor: kurir/telegraf
07.09.2023 u 12:13
2

VAŽNO! Počinje obavezan skrining na Spinalnu Mišićnu Atrofiju u porodilištima u Srbiji

Za svu novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji, od 14. septembra o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje počinje obavezan skrining na retku bolest spinalnu mišićnu atrofiju.

Cilj uvođenja ovog skrininga odmah po rođenju jeste rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze.

PREGOVORI U KORIST POTROŠAČA:Vlada i trgovci pregovaraju o pojeftinjenju, UKOLIKO SE DOGOVORE pojeftinjuje ovih 13 namirnica

Uzimanje uzoraka će se vršiti u svim porodilištima u Srbiji, dok će se analiza uzoraka raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čiji zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku, imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, i adekvatno obrazovane ljudske kapacitete za obavljanje ovog skrininga.

Podsećamo da testiranje na SMA nije jedini skrining koji se radi kod tek rođenih beba o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Obavezni skrining radi se još i za tri bolesti fenilketonuriju, hipotireozu i od 2021. godine za cističnu fibrozu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “VAŽNO! Počinje obavezan skrining na Spinalnu Mišićnu Atrofiju u porodilištima u Srbiji”

  1. Ako se obavlja „skrining“ onda treba zaboraviti kulturu,pismo, Vuka Karadžića, državnost itd.
    Samim tim nena potrebe za dodatnim zdravstvenim pregledima jer smo izgleda svi beskičmenjaci.

    0
    0
    Odgovori
    • da ali drzava zvanicno pregled naziva skrining
      i skrining je i dojke, Dakle naziv za pregled je skrining!Tako je da je skrining
      bilo ćega nemojte shvatati sve kao borbu protiv Srbije i SRPSTVA

      0
      0
      Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter