Izvor:
08.05.2019 u 17:24
0

VENECUELA: Vojni helikopter se srušio usred protesta, poginulo 7 članova posade!

Venecuelanski vojni helikopter se srušio u Subotu na mestu Hatilo koji se nalazi u opštini Karakas, u kome su poginuli sedam članova posade, prema izveštaju ministarstva odbrane te zemlje.

Venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura je na svom nalogu na Twitter izjavio saučešće porodici i prijateljima nastradalih oficira oružanih snaga Venecuele, poznati po španskim inicijalima FANB.

Uzrok pada helikoptera je nepoznat javnosti a ministarstvo odbrane u Venecueli radi na slučaju.

Pritisak na Madura traje od januara meseca na zahtev političkih neistomišljenika koji ga primoravaju da napusti mesto predsednika i ustupi ga lideru opozicije Huanu Gvaidu, koji je sam sebe proglasio za trenutnog predsednika Venecuele.

Maduro i Gvaido se bore za podršku vojsku, što će doprineti da se situacija u Venecueli okonča sa dva predsednika na jednog.

Demonstranti su se u subotu sukobili sa vojskom i policijom, nakon što je Huan Gvaidu pozvao svoje pristalice na marš do glavne vojne baze. Rojters je snimio snimke demonstranata ispred vojne kasarne u Кarakasu predstavljajući ga kao pismo od Huana, pa ga prosledio ga snagama bezbednosti. U pismu je zatražio od vojske da promeni strane, govoreći: "Sada je vreme da se nešto preduzme." Vojnici su zapalili pismo bez čitanja.

Bezbednosni tim američkog predsednika Donalda Trampa se sastao u petak, da bi razgovarali o potencijalnom pronalasku rešenje za krizu u Venecueli, a državni sekretar Majk Pompeo je uputio poruku sadašnjem predsedniku Nikolasu Maduru da "on ne može biti deo budućnosti za Venecuelu".

– Madurov režim je podržan od strane Kube, a njegova vlast ne bi postojala da nije Kubanaca. Njegovo napuštanje predsedničke fotelje je pitanje dana, može biti za dve, a može biti i za četiri nedelje- rekao je Pompeo za "ABC News".

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je odluka vojske ključna za određivanje budućnosti ove zemlje.

Huan Gvaido tvrdi da se sastao sa visokim predstavnicima Bezbednosne internacionalne službe i da glavne starešine daju podršku za kraj režima Madurove diktature. Guaido je, međutim, priznao prošle nedelje da nije bilo dovoljno snaga bezbednosti koje su prešle na njegovu stranu da pomognu u naporima da se svrgne Maduro.

Happytv.rs
Foto: CNN/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter