Izvor:
12.05.2017 u 17:15
0

VOĐA HEZBOLAHA PRETI: U IZRAELU PONOVO RAT?

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je da bi sledeći sukob njegove organizacije s Izraelom mogao da se dogodi na izraelskoj teritoriji.

"Izrael preti deset godina da otvori front protiv Hezbolaha, ali nije uradio ništa. Izrael se plaši svakog sukoba jer bi mogao da se dogodi na njegovoj teritoriji", rekao je Nasralah sinoć na obeležavanju godišnjice smrti visokog komandira Hezbolaha Mustafe Badredina za koju krivi Izrael.

Ovo nije prvi put da je Nasralah zapretio invazijom na Izrael u budućem ratu. Izraelska vojska je postepeno izmenila svoj pristup toj ekstremisitčkoj organizaciji s ozbirom na njeno jačanje u poslednjim godinama.

Kada je Nasralah zapretio invazijom na Galileju na severu Izraela, najviši komandanti izraelske armije su shvatili da to nisu jalove pretnje. U slučaju još jednog sukoba Hezbolah računa, kako se veruje, na brz upad na sever Izraela s namerom da osvoji neki grad ili vojnu bazu. Hezbolah je stekao iskustvo u sirijskom građanskom ratu, boreći se na rani snsaga sirijskog predsednika i sada se smatra vojskom, a ne gerilskom organizacijom, navodi izraelski list Harec.

Nasralah je takođe govorio o učešću Hezbolaha u sirijskom građanskom ratu, naglasivši da se "Izrael boji i brine zbog svake budućeg sukoba".

"Vojnici Hezbolaha i rakete mogu da dosegnu sve pozicije širom cionističkog entiteta za vreme svakog dolazaćeg rata", upozorio je Nasralah kako je preneo novinski sajt Hezbolaha Al-Manar.

On je takođe kritikovao nastojanja Izraela da ojača pogranično područje. Godine 2012. podignut je sedam metara visok i 1.200 metara dug zid, opremljen kamerama i senzorima, kako bi se sprečile infiltracije, koji odvaja Izrael od Libana, kraj pograničnog grada Metule.

BOMBARDOVANJE

"Taj granični zid je priznanje libanske velike pobede i poraza Izraela. To je poraz izraelskih planova i ambicija i priznanje pada velikog projekta Izraela koji je želeo da osnuje državu od Nila do Eufrata", rekao je Nasralah, ocenivši da "kada se Izrael krije iza visokih zidova znači da je slabiji od paukove mreže".

On je ponovio frazu koju često koristi u govorima protiv Izraela i apelovao na Libance sa ne plaše, tvrdeći da razgovor o izraelskom ratu protiv Libana i otpor koji traje mesecima jeste sada deo uobičajenog psihološkog rata.

Libanska novinska agencija Al-Akbar, povezana s Hezbolahom, danas je izvestila o izraelskom probijanju libanskih komunikacija, kako je to nazvala, tokom govora Nasralaha, tvrdeći da su građani Libana primili desetine hiljada telefonskih poziva i poruka. Neke poruku su izgledale kao da su stigle sa telefona koji pripadaju delu Hezbolahu zaduženom za odnose sa medijima.

Ta novinska agencija je ocenila da je to pokušaj da se poseje seme razdora među borcima otpora. Izraelska vojska je u leto 2006. više od mesec dana ratovala protiv Hezbolaha.

Izvor: kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter