Izvor: BSC HAPPY
27.08.2023 u 18:50
1

ZAŠTO NE U CENTRU? Srpska heroina Milunka Savić dobiće spomenik u naselju Braće Jerković

Petog dana oktobra 1973. godine, preminula je Milunka Savić – Gligorević, srpska heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata. Bila je narednica i najveštija bombašica "Gvozdenog puka" srpske vojske i žena sa najviše ratnih odlikovanja. Pola veka kasnije usvojena je inicijativa Opštine Voždovac da se srpskoj heroini podigne spomenik u naselju Braće Jerković.

Sa ponosom obaveštavam Voždovčane da je na sednici Komisije Grada Beograda usvojena naša inicijativa da Milunka Savić ima spomenik u naselju Braće Jerković. Takva žena, hrabra ratnica, a istovremeno nežna majka, neizmernog čojstva koje je pokazala puštanjem zarobljenika, skromnošću i neisticanjem sebe – nakon obrazlaganja, jednoglasno usvojeno je DA na čemu se zahvaljujemo članovima komisije. Javni poziv za idejno rešenje spomenika biće javan – saopštili su iz Opštine Voždovac pre nekoliko dana.

I dok je inicijativa Opštine Voždovac u javnosti prihvaćena sa oduševljenjem nameće se pitanje, zašto se čekalo skoro pola veka da se oda počast srpskoj heroini Velikog rata, koja je odbila ponudu Francuske da se tamo preseli i dobije penziju i odabrala da ostane u Srbiji?

HEROINA FLORA SANDS: Kako je bolničarka i vojni dobrovoljac „Gvozdenog puka“ postala prva žena srpski oficir

Takođe, pitanje je zašto ovakva junakinja naše istorije, koja je i posle rata nastavila da čini humana dela odgajivši tridesetoro dece koju je dovodila iz svog rodnog sela ne dobije spomenik u centru grada?

Odgovor možda leži u činjenici da je Milunka za vreme Drugog svetskog rata držala malu bolnicu u kojoj je lečila ranjenike baš na Voždovcu. Zbog te bolnice uhapšena je od strane Nedićeve policije i šest meseci provela u zloglasnom logoru Banjica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana Tomić Ilić (@ivananatomic)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZAŠTO NE U CENTRU? Srpska heroina Milunka Savić dobiće spomenik u naselju Braće Jerković”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter