Izvor: bschappy
12.09.2023 u 10:11
0

ZLATIBOR SKUPLJI OD ITALIJE: Stižu prve šok ponude za ekskurzije od kojih roditeljima pritisak skače na 300

Dva dana za đake na Zlatiboru 26.000 dinara, skuplje i od Italije!

Školska godina samo što je počela, a roditeljima već pristižu prve paprene ponude za đačke ekskurzije. Dva noćenja u Nišu – 19.000 dinara, dva dana na Zlatiboru – čak 26.000 dinara, to su samo neki od primera koji su ovih dana zaprepastili roditelja đaka u Srbiji. Ove ponude su za sada samo predlozi, a na roditeljima je da odluče da li im je to prihvatljivo ili ne. Ima i nekih „pristojnijih“ ponuda – primera radi, po ceni dva dana na Zlatiboru, koliko se traži u jednoj beogradskoj gimnaziji, roditelji učenika u Čačku mogu da plate skoro pola ekskurzije u Italiji.

„KAD SAM VIDEO KAKO 19-GODIŠNJI SRBI 1999. GINU BRANEĆI SVOJU ZEMLJU, ZNAO SAM ŠTA NAS ČEKA“: PUTIN u do sada NEVIĐENOJ ISPOVESTI o SRBIMA! (VIDEO)

Iz godine u godinu, đačke ekskurzije uspevaju da roditeljima isteraju poslednju paru iz novčanika – neke su bezobrazno skupe, neke su, ipak, nešto povoljnije, ali su u svakom slučaju previše za roditeljski budžet. Roditelji učenika jedne beogradske gimnazije ovih dana dobili su ponudu za ekskurziju na Zaltiboru koja košta neverovatnih 26.000 dinara i to samo za dva noćenja.

U cenu su, bar kako su uspeli da vide, uračunati smeštaj, hrana, prevoz i druge aktivnosti.

„Ovo je mnogo, baš mnogo. Ali šta da radim, kad idu druga deca, neka i ode i on“, kaže nam jedan od roditelja, Ono što treba napomenuti je da nisu sve škole još uvek dobile ponude, kao i da su one koje su do sada stigle većinom usmene.

Slična ponuda je roditelje dočekala prošle godine. Tada su školarci za aktivnosti na Zlatiboru koje nisu ni imali, plaćali 27.000 dinara zajedno sa prenoćištem. Još jedna od ponuda koja je usmeno saopštena roditeljima beogradskih osonovaca je obilazak Niša, odnosno ekskurzija u ovom gradu.

Za tri dana i dva noćenja – neverovatnih 19.000 dinara.

Kako su ranije objasnili iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija, postoji Pravilnik koji je izradilo Ministarstvo prosvete a tiče se izleta, ekskurzija i rekreativne nastave.

Prema tom pravilniku, agecnija koja organizuje putovanje mora da ispoštuje određeni broj obaveza. To je na primer lekar koji mora da putuje sa nižim razredima, potom vođa puta.

Plaćaju se i nastavničke dnevnice, a osim toga, Zakon o turtizmu nalaže plaćanje vodiča. Inače, dnevnice nastavnika u zavisnosti od broja dana kreću se od nekoliko stotina dinara po detetu, pa i do pet-šest hiljada. Takođe, važno je napomenuti da visinu dnnevnica određuje Savet roditelja.

Kada smo sve ove stavke ponovili ocu čije je dete dobilo gore navedenu ponudu za Zlatibor, rekao je da razume sve dodatne troškove, ali je takođe svestan da je mlađe dete platilo manje rekreativnu čija je ponuda bila bolja, a trajala je i duže.

Još jedno poređenje koje pokazuje koliko je putovanje po Zlatiboru skupo, jeste i primer od prošle godine.

Naime, tada se među veoma šarenolikim ponudama moglo naći i četvorodnevno putovanje i to po ceni za dve hiljade nižoj od ove koja podrazumeva dva noćenja na Zaltiboru.

Italija jeftinija od Zlatibora

Ipak, da ponude za ekskurzije mogu da budu i pristojnije pokazuje primer iz čačanske gimnazije. Oni za aranžman koji obuhvata devet dana u koje je uračunat i put, plaćaju nešto više od 6.800 dinara po danu. Ukupna cena ekskurzije je 61.990 dinara.  Dakle, kada se uporedi sa cenom zlatiborske ponude, taj iznos od 26.000 dinara, praktčno pokriva gotovo četiri dana u Italiji.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter