26°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/ aktuelnosti

Izvor: Happy BSC

NOVINAR DEJAN IGNJATOVIĆ U EMISIJI " AKTUELNOSTI" ZA TRENERA DUDU IVKOVIĆA: Možemo biti ponosni što smo imali takvog čoveka i trenera!

U emisiji " Aktuelnosti"  tema je bio čuveki košarkaški trener Dušan Duda Ivković  koji nas je nažalost juče napustio u svojoj 78. godini.

Novinar Dejan Ignjatović  podelio je sa nam u ovoj emisiji svoj doživaljaj ovog velikog trenera i čoveka koji je nesumnjivo ostavio veliki trag u srpskoj košarci.

- Pre svega želim da izjavim saučešće njegovoj porodici, ovo je veliki gubitak za sve. On je bio jedna velika institucija. Reakcije košarkaškog sveta najbolje govore koje bio taj čovek. On je bio zaslužan za trijumf naših košarkaša u Atini. Za sve uspehe naših košarkaša generalno on je bio zaslužan. Trijumf naših košarkaša  u Atini je nešto najbolje što nam se desilo. Dušan Duda Ivković je postavio temelje srpske košarke. On je krajem 80-ih godina dao obećanje da će voditi taj tim u Atinu i dovesti ih do svetskog nivoa i to je i ispunio. Spasio je ekipu od raspada u tom trenutku. To je bilo vreme sankcija prema našoj zemlji, a posebno prema sportu. Krajem 80-ih godina desila se ta sjajna generacija u svetu košarke i tada smo osvojili i titulu u tom sportu.

- Onda do 1995. godine nismo mogli da učestvujemo i to je ostavilo traga na srpsku košarku. Njegova najteža odluka je bila kada je morao da saopšti svom timu da neće moći  da idu na olimpijske  igre u Barseloni. Teško je bilo u tim trenucima da se ostane na tom nivou i da se ostvare neki rezultati. Njegovi najvredniji trofeji su sa Olimpijakosa. Prvu Evropsku titulu osvojio je sa Partizanom pa zatim posle i sa Olimpijakosom 2002. Trideset i tri godine je prošlo od prve do druge titule.

PROČITAJTE JOŠ: VESIĆ ISTAKAO: Gradi se novi nadvožnjak preko brze pruge u Batajnici!

- On je došao u klub kada je klub imao probleme. Nikada nismo doživeli da vidimo sudar pravog drim tima. Generacija sa Divcem bila je najbolja svih vremena van prostora NBA i Amerike.

- Imao je mišljenje da bi naš tim mogao ravnopravno da se nosi sa tim jakim košarkašima sveta. Ta utakmica bi bila jako neizvesna.  

Počeo je prvo sa juniorima i bio prvak Jugoslavije sa juniorima  prvi put. Prvi pehar je 1979. godine doneo Partizanu.

- Ni evropski klubovi više nisu ti da uzimaju mladu decu. Već sada Nba klubovi uzimaju tu decu i obučavaju ih za svet košarke. Oni su krenuli da rade na taj način tamo da ih obučavaju da budu veliki košarkaši jednog dana.

- On je prvi uveo skauting što u NBA nikada nisu radili sa Evropskim igračima. U NBA ligi je to bio nedostatak, ali to se sada promenilo. Mi smo prirodni talenti za sport.

- Bio je svetski čovek i mnogo toga je naučio u Moskvi kada je živeo. Imao je i dobru podlogu svih onih koji su mu prethodili. Učio je od njih kako treba da se postupa sa igračima.

- Nasledio je  ljubav prema golubovima od svog brata. Trenirao je i boks.

- Bio je svestran mnogo više je bio od košarkaškog trenera. Možemo biti ponosni što smo imali takvog čoveka- istakao je novinar Dejan Ignjatović.

PROČITAJTE JOŠPR ALEKSANDRA PALADIN U EMISIJI "TELEMASTER": Na manifestaciji "Mokranjčevi dani" vrhunski umetnici su svojim izvođenjem privukli posebnu pažnju publike!

Preko skajpa se javio i sportski funkcioner Nebojša Čović.

To je veliki gubitak ne samo za našu košarku nego košarku celog regiona, ali i za evropsku i svetsku košarku.

- Brutalne sankcije 1992. godine i mi smo brutalno izbrisani sa mape Evrope i sveta. Sve do kraja 1995. godine uspeli smo da obezbedimo kvalifikacije u Bugarskoj i loše smo prošli. Na kraju smo konsalidovali savez i počeli normalno da radimo i 1995. godine se vratili na velika vrata. Košarkašu mapu Evrope i sveta nam je donela veličanstvena Atina.

- Bora Stanković , Nebojša Popović , Aca Nikolić i Ranko Žeravica značajni su za to kao i Raša Šaper, Duda Pešić  i Vlada Đurović itd. Sada nemamo trenere na takvom nivou. Oni su štitili naše interese. Nisu štedeli ni sebe ni svoj rad ni svoj trud. Oni govore sami za sebe.

- Duda je argumentovano radio i jako puno dao. To je bila legendrana košarkaška familija.Znali su da odreaguju u pravom trenutku. U sportu je lako videti koje uspešan, a ko nije.

- Imate rezultat i sve je jasno. Magija je u autoritetu, disciplini i radu.  Pravio je magiju i svi su ga poštovali. Vrlo sam ponosan na sve ono što smo uradili. Oformili smo veliki broj reprezentativaca. Gledli smo da to budu i školovani ljudi.Saradnja sa košarkaškim klubom iz Grčke je isto vrlo značajna. Duda i ja smo se družili i u Atini pričajući neprekidno o košarci. To su bili najveći klupski košarkaški. Uspeh sa Olimpijakosom je isto značajno istaći. Igrači iz Slovenije i  Hrvatske koji su s njim radili, odavali su mu veliko priznanje. Bio je veliki autoritet i jako dobro je poznavao košarku. Naša košarka sada ide na dole da me plaši da ćemo nestati sa košarkaške mape. Klubovi su potpuno nezaštićeni. Košarku ste mogli  dobro da naučite na prostoru bivše Jugoslavije, a Srbija je tu prioritetna. Nadam se da će ta situacija srediti, jer ćemo imati velike probleme. Moramo vratiti kult naše košarke. Godine 1995. bili smo prvaci Evrope, dok smo 1997. godine opet prvaci Evrope, 1998. godine smo bili prvaci sveta dok smo 2000. godine imali loš rezultat u Sidneju, ali smo se brzo oporavili. Postavili smo sistem i to je odmah dalo rezultat i 2001. i 2002. godine. Moramo da poštujemo te ljude koji su odradili ogroman posao za taj sport. Mnogi su preslikavali modele koje smo mi postavili u košarci još tada.

PROČITAJTE JOŠPREMIJERA: "Srpske domaćice" u subotu u 19:10 SAMO NA TV HAPPY (VIDEO)

Bivši jugoslovenski košarkaš Željko Rebrača nadovezao se na temu.

- Njegovim pozivom  kada sam imao dvadeset godina 1992. godine sam ušao u reprezentaciju. 1995. godine sam  bio pozvan i tada smo osvojili zlato na Evropskom prvenstvu. Ja sam mu zahvalan na tome nadam se da sam ispunio ono što je on na početku prepoznao.Nije bio samo trener nego i čovek koji je preneo taj mentalitet sve ono što je Jugoslavija imala. Motivisali smo i naredne generacije da igraju što bolje i da osvajaju trofeje.

-Držao nas je na okupu. Gostovali smo u Atini igrali zatvorene utakmice, jer su bile sankcije značilo mi je mnogo da dobijem to internacionalno iskustvo.

- Borio se za reprezentaciju i srpsku košarku i da se što bolje predstavimo u Evropi. Imali smo familijarni duh i sam je bio organizator druženja. To je stvorilo dodatnu hemiju među nama da budemo ujedinjeni i to je bio jedan od ključeva uspeha tada.

Član košarkaškog saveza Stanka Perović nadovezala se na temu.

-  Celo sportsko društvo mu duguje mnogo. U potpunosti nismo svesni svega šta nam se dešava. Nismo očekivali da nas napusti sada. Sahranjen će biti na Novom groblju u porodičnoj grobnici, po njegovoj želji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar