Izvor: happy
24.01.2024 u 19:09
0

KARLO VELIKI SE SUKOBIO SA SRBIMA KAO SA ŠPANCIMA: Osnovao je i SRPSKU marku – sve je u atlasu

Karlo Veliki se sukobio sa Srbima kao što se sukobio sa Špancima na Pirinejima i tamo osnovao Špansku marku

Na TikToku se pojavio snimak u kom se tvrdi nešto što je vrlo malo poznato srpskom narodu.

Naime, Karlo Veliki se sukobio sa Srbima kao što se sukobio sa Špancima na Pirinejima. Tamo je osnovao Špansku Marku, a ovde na Labi, Srpsku Marku koja predstavlja jednu teritoriju koja je ušla u sastav Carstva ali zadržala narodno ime. Bilo ko može da uzme nemački atlas i to da proveri to znači da smo sa njima bili u dobrim odnosima ili sa Francima.

Najbliži primer je to što smo mi dobili privilegije od Austrije.

Španska Marka 

Španska marka bila je pogranična teritorija carstva Karla Velikog koja se nalazila u severnom delu današnje Španije. Nastala je posle duge borbe sa Arabljanima na Pirinejskom poluostrvu. Vladar arapske države na Pirinejskom poluostrvu od 756. godine bio je Abd-Ar-Rahman, izbegli član dinastije Omejada koja je zbačena u Damasku 750. godine. Jedan od protivnika Abd-Ar-Rahmana zatražio je podršku Franaka koji su pokrenuli trupe. Prvo su Franci upali i bezuspešno opseli Saragosu. U povratku zaštitnicu Franaka uništili su Baski i pritom je poginuo prefekt bretonske marke Roland. Posle ovog neuspeha Karlo Veliki je sredio stvari unutar svoje države. Posle toga obnovljen je rat sa Arapima. U periodu od 795. do 812. godine osvojeno je celo područje između Pirineja i reke Ebro i pripojeno Akvitaniji kao posebna, Španska marka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter