Izvor: happy
24.01.2024 u 18:52
0

OTKRIVEN TAJNI RAZGOVOR MILUNKE SAVIĆ I KRALJA ALEKSANDRA: Komunisti su izmenili BITNU činjenicu

Milunka Savić je kralju Aleksandru saopštila svoju želju da se pridruži dobrovoljcima, a on je pokušao da je odgovori

Prvi svetski rat zatekao je Milunku Savić u Koprivici. Odmah nakon što je saznala za objavu rata poželela je da se ponovo prijavi u dobrovoljce. Kako je njena tajna otkrivena ovaj put je znatno teže.

Milunka Savić se pojavila u Kruševcu na vratima kasarne gde je začekao kapetan Laza Lazarević. Ona mu je saopštila svoju želju da želi da se prijavi u dobrovoljce i da učestvuje u Prvom svetskom ratu.

Odmah joj je kapetan Lazarević rekao da to nije moguće, da je ženama zabranjeno da učestvuju u ratu. Ona se pozvala na herojstvo iz Balkanskog rata i kapetanu Lazareviću nije ostalo ništa drugo nego da zove dežurnog potpukovnika. Dežurni potpukovnik je takođe pokušao da je odvrati i preporučio joj da se priključi nekoj medicinskoj misiji i bude medicinska sestra.

Milunka Savić je to odbila i ponavljala da ona želi pušku i ratni raspored.

Dalje njen put, odnosno put regrutacije opisan je u različitim izvorima na dva načina. Onaj koji je danas relevantan i koji je istorijski ispravljen konačno jeste da je ona uspela da dođe do regenta Aleksandra nakon što je prošla i Nikolu Pašića i vojvodu Putnika. To je na razgovor koji je interesantan.

Kralj Aleksandar je rekao Milunki Savić:

– Zašto nećeš da ideš u medicinsko osoblje?

Ona mu je odvratila onako oštro kao da priča sa prvim komšijom: – Samo medicinska sestra, medicinska sestra, hoću bre pušku, hoću da idem da ratujem.

Zatim ju je kralj Aleksandar pitao da li se posvađala sa roditeljima ili ide za nekim momkom, a ona je rekla:

– Ne, ja želim da pomognem svojoj državi

– Na koji način želiš da pomogneš svojoj državi?

Ona je rekla: – Želim da ubijam i da palim

Aleksandar se nasmejao i rekao joj da je mlada i da treba da ostane da živi, a ona mu je na to odgovorila:

– Ako me vi ne primite ja ću sa četničkim nekim odredom pa ću u planinu.

Kralj Aleksandar je video da je Milunka Savić zaista rešila da ode u Prvi svetski rat i pozvao je svog ordonansa i rekao molim vas sašijte joj dve uniforme po meri i uključite je u odred.

Ovo svedočanstvo je potkrepljeno sa dva intervjua Milunke Savić, jednim iz 1935. godine i jednog iz 1938. godine, međutim u komunističko doba nije bilo popularno slaviti kralja. Aleksandra.

Tako je ona postala kolateralna šteta kralja Aleksandra. Komunisti su izmenili tu činjenicu jer je Milunka Savić u to vreme bila vrlo popularna

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter