Izvor: happy
18.02.2024 u 16:12
2

NA DANAŠNJI DAN JE ROĐEN GRK KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU: Ovako smo mu se odužili (FOTO)

Njemu su na društvenim mrežama mnogi Srbi čestitali rođendan, a on se svima zahvalio

Na današnji dan je rođen nekadašnji kapetan grčke mornarice Marinos Ricudis koji je odbio da učestvuje u vojnim aktivnostima tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine i da bombarduje Srbiju.

Njemu su na društvenim mrežama mnogi Srbi čestitali rođendan, a on se svima zahvalio.

Na današnji dan 18.02.1968. godine rođen je Marinos Ritsoudis. Marinos Ritsoudis je bivši pripadnik grčke ratne mornarice koji je u Aprilu 1999 kada je NATO otpočeo bombardovanje SR Jugoslavije odbio naređenje da sa brodom pomogne NATO snagama u Jadranskom moru. Iako je i Grčka članica NATO-a, ona nije učestvovala u vazdušnim napadima na SRJ, ali je Ritsoudisov brod poslala u Jadransko more. Posada je bila razočarana takvom odlukom vlade, a Marinos Ritsoudis umesto da krene na naš narod, odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju i vratio svoj brod nazad u luku. Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, imao je podršku naroda, ali ga je ipak vojni sud 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora, uslovno na tri godine. Pritvorom se nisu završile njegove nedaće – suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe. Njegov odgovor na sudu je glasio:

„Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod.“ I posle toliko vremena i nedaća koje mu je doneo hrabri gest 1999. godine, koji mu je poremetio život i uništio karijeru, on i dalje sa puno ljubavi i simpatija govori o našoj zemlji i divi se hrabrosti našeg naroda.

Na svečanosti u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, dana 23. januara 2018. godine, uručen mu je Orden Svetog cara Konstantina.

Puno toga u Srbiji je nazvano po njemu. Ima mural u Dunavskoj ulici na Dorćolu, ima park u Rumi, ulicu u Nišu, a takođe postoji i košarkaški klub „Marinos Ritsoudis“ iz Niša.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “NA DANAŠNJI DAN JE ROĐEN GRK KOJI JE ODBIO DA BOMBARDUJE SRBIJU: Ovako smo mu se odužili (FOTO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter