Izvor: tanjug
27.01.2024 u 23:48
0

PATRIJARH PORFIRIJE NA SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI: U Savinim rukama je KOMPAS našeg naroda

Patrijarh je rekao da je Sveti Sava bio čovek pravoslavnog istoka, istinski monah, otac monaštva, rukovoditelj i predvodnik naroda

Patrijarh Porfirije rekao je večeras na Svetosavskoj akademiji da je u rukama Svetog Save kompas našeg naroda za budućnost i da moramo da nastavimo da čuvamo veru i tradiciju i sećanje na Svetog Savu za sledeće generacije.

Patrijarh je rekao da je Sveti Sava bio čovek pravoslavnog istoka, istinski monah, otac monaštva, rukovoditelj i predvodnik naroda.

„Sava je doživeo i znao, pa i nama potomcima predao, da bez žive i delatne vere u Hrista, bez vrlinskog života, bez preobraženja koji donosi pokajanje, bez podviga i molitve, nema ni istinskog poznanja Boga, ni istinskog poznanja sebe, a takođe da bez mira sa Bogom i sobom, nema mira ni sa bližnjima“, rekao je on.

Istakao je da je Sveti Sava bio predan veri i Bogu da je zbog toga postao i svetitelj, čiji je zadatak bio da voli ljude, preobražava i prosvećuje, da obnavlja, unapređuje, ali i da teši kada je potrebno.

On je rekao da Sveti Sava, nije običan čovek već svetitelj Božji i svedok Hristov i kao takav duhovni otac našega roda.

„Zbog toga je svetlošću Hristovom bio prosvećen da vidi mnogo dalje od burnih i nepredvidivih godina u kojima je on živeo, da vidi vreme koje je nama danas povereno, ne manje burno i teškovno, i da nas pripremi za njega“, rekao je on.

On je rekao da danas naš narod, kako je istakao ubira polodove rada i učenja Svetog Save.

„Svaki Savin dan za naš narod jeste smotra našeg narodnog lika, skener i rengen našeg narodnog zdravlja i usmerenja. Skoro da nema oblasti, skoro da nema organa i udova našeg narodnog bića, a da ga Sava nije negovao, lečio, obnavljao i unapređivao. U Savinim rukama je naš kompas i naš orijentir, na Savinim plećima je temelj duše ovog naroda“, rekao je patrijarh.

On je rekao da je danas Sveti Sava naš uzor.

„Bogoljubac i čovekoljubac koji pomaže brzo i efikasno, on je energični delatnik, misionar, organizator koji rešava probleme kako običnih ljudi tako i nesporazume među narodima i državama. Veliki diplomata, umeo je da uspostavlja prijateljstva i gradi mostove i sa svima sa kojima je dolazio u susret. I svi oni koji su ga upoznali su ga i zavleli „, rekao je patrijarh.

On je istakao da je Sveti Sava postavio temelje vere, ali i izvojevao autokefaliju za našu crkvu, gradio zadužbine, podizao škole i bolnice i jednom rečju oblikovao lik i identitet našeg naroda.

„Ne zaboravimo, da smo mi narod koji nije bez istorijskog iskustva. Nama nije potrebno da usvajamo tuđe duhovne, kulturne i političke obrazce da bismo rešili svoja iskušenja i probleme. Mi, kao stari evropski narod, trajemo vekovima. Naše je staze utabao je Sveti Sava“, istakao je Porfirije.

On je rekao da ne smemo da dozvolimo da zaboravimo svoju istoriji.

„Budemo li dozvolili, dakle da ovo svetlo našeg roda upadne u tamu istorije, zavladaće mrak. A u tom mraku ni mi, ni naša deca nećemo biti ni bezbedni, ni na pravom putu“, istakao je patrijarh na kraju svog obraćanja.

On je čestitao svim učenicima i prosvetnim radnicima, ali i sprskom narodu Savindan i istakao da sve dok se okupljamo na ovako velike i značajne praznike naša vera i istorija će trajati.

Zajedno sa učesnicima programa patrijah Porfirije je otpevao na kraju Akademije himnu Svetom Savi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter