Izvor:
07.05.2018 u 21:26
0

ANKARA: Erdogan priredio svečani doček za Vučića! (VIDEO)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan priredio je danas popodne poseban svečani doček predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ispred Predsedničke palate u Ankari.

Turska konjica sa srpskom zastavom na čelu predvodila je kolonu kojom je predsednik Srbije došao ispred Predsedničke palate.

Erdogan je predsednika Srbije dočekao uz počasni bataljon grade, intoniranje himne dve zemlje i ispaljivanje počasnih plotuna, a potom su dva lidera zajednički obavili smotru.

Predsednik Vucić pozdravio ih je na turskom sa "Merhaba askeri".

Ovo je u neku ruku ponovni doček za srpskog predsednika.

Erdogan je juče, na samom početku dvodnevne poset šefa srpske države Turskoj, ukazao Vučiću posebnu čast time što ga je lično dočekao na aerodromu u Istanbulu.

Naime, predsednik Turske obično ne dočekuje svoje goste na aerodromu, već to čine predstavnici vlade, pa je tim gestom Vučiću i Srbiji ukazao ogromnu čast.

Danas popodne – zvaničan doček, a slede bilateralni razgovori.

Na putu kroz ogroman kompleks Predsedničke palate bile su postavljene srpske i turske zastave.

Dočeku prisustvuju ministri obe vlade.

I za svečani doček srpskog predsednika i za bilateralni razgovor vlada veliko interesovanje turskih medija.

Vučić i Erdogan prvo će imati sastanak u četiri oka, a u isto vreme ministri dve zemlje imaće bilateralne susrete. Zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija dve zemlje i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Predviđeno je i da se predsednici Vučić i Erdogan obrate medijima, nakon čega će šef turske države u čast posete svog visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Drugog dana zvanične posete Turskoj, na poziv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac i odao počast osnivačku moderne turske države Mustafi Kemalu Ataturku.

Predsednik Vučić se u Mauzoleju prvog turskog predsednika, u Anitkabiru, upisao u Knjigu utisaka istakavši da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom.

"Odajući počast velikanu turske istorije Kemal-Paši Ataturku, izražavam snažno uverenje da će se odnosi Srbije i Turske razvijati u korist obeju zemalja i naroda. Na mestu gde se sećamo prošlosti, ističem da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom, jer su oni od značaja za našu budućnost.

Nadam se da moja poseta Ankari i nastavak odlične saradnje sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom znače korak vise u tom pravcu".

Potom se Vučić sastao sa predsednikom Narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom i istakao da su odnosi dve zemlje sve bolji i da se nada da će biti još bolji jer, kako je rekao, u svim sferama života postoji prostor za napredak.

Predsednik parlamenta Kahraman je visokog gosta iz Srbije dočekao ispred turskog parlamenta.

On je, u pozdravnom govoru, istakao važnost saradnje sa Srbijom i izrazio želju za daljim unapređenjem odnosa.

Predsednik Vučić zahvalio je na gostoprimstvu i turskom narodu i poslanicima poželeo berićetnu budućnost.

„Što se tiče zasluga za naše zbližavanje one su sve na predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu. On je najzaslužniji i njegova vizionarska politika strateške orijentacije stvaranja prijatelja i pravljenje mostova na Balkanu, a ne rušenja“, naglasio je Vučić.

„Naši odnosi jesu sve bolji i nadamo se i očekujemo da budu još bolji, a u svim sferama društvenog života mislimo da ima prostora za napredak. Mnogo toga sam naučio od vas kada ste bili u Beogardu i uveren sam da pored strpljenja i trpeljivosti koje moramo svi da okazujemo, moramo da budemo još brži i istrajniji u izgradnji naših odnosa, kao i bržem povezivanju u svim oblastima“, podvukao je on.

Vučić je kazao da je zahvalan naročito predsedniku Erdoganu i predsedniku parlamenta, što su i pored veoma važnih, možda i ključnih izvora za vas, nije odlagao posete, i posvetio se daljem produbljivanju prijateljskih odnosa sa Srbijom.

„Kada se ti izbori završe nadamo se da ćemo moći ponovo da vas ugostimo u Srbiji. Ali ćemo mi dragi Ismail kod nas nešto da unapredimo. Prošli put smo sa četom čekali predsednika Erdogana, a sada ćemo i mi da napravimo bataljon i konjicu da mozemo i mi tako svečano da dočekamo turskog predsednika. To će sve biti spremno za pet meseci“, najavio je Vučić.

Nakon sastanka Vučić je položio cveće u znak sećanja na stradale tokom neuspelog puča 2016. godine u pratnji predsednika turskog parlamenta Ismail Kahramana.

tanjug.rs
Foto: twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter