Izvor:
26.04.2019 u 15:00
0

BEKIM ČOLAKU IZJAVIO: Hašim i Haradinaj neće praviti spektakl na berlinskom samitu!

Savetnik predsednika privremenih prištinskih institucija, Bekim Čolaku, izjavio je da Hašim Tači i Ramuš Haradinaj na berlinskom samitu u ponedeljak, neće praviti spektakl, već da će, kako je rekao, zastupati “državne interese”.

Berlinski samit sazvali su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, a jedna od glavnih tema biće dijalog i takse koje je uvela Priština.

Tači i Haradinaj po tom pitanju imaju suprotstavljene stavove.

Tači podržava ideju promene grnica i ukidanje nametnutih 100 odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije, dok se Haradinaj tome protivi.

– Kosovo tamo neće napraviti spektakl, nego će se pojaviti kao ozbiljna država spremna da preuzme odgovornost o pitanjima sa kojima se suočava u okviru jačanja mira i stbilnosti u regionu – rekao je Čolaku za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Tvrdi da Kosovo neće biti kompromitovano i da će Tači i Haradinaj zastupati, kako kaže, “nacionalni interes”.

Čolaku je rekao da delegaciju Kosova na ovom neformalnom sastanu predvodi Tači, a na osnovu ustavnih ovlašćenja kao, kako kaže, “šef države”.

Pozicije Tačija i Haradinaja, kaže Čolaku, biće usklađene u ime svih prištinskih institucija.

– Stavovi su jasni, javni i transparentni za sve građane Kosova. Kosovo u Berlin ide kao bi se domaćinima skupa i delegacijama susednih država, predstavilo kao nezavisna i suverena država sa evropskom perspektivom koja nema alternativu – rekao je Čolaku.

Navodi i da će učesnicima skupa biti predočeno da odluka o viznoj liberalizaciji mora biti doneta, bez daljeg odlaganja.

On je izrazio uverenje da između Tačija i Haradinaja neće biti neslaganja stavova.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/ @EurActivRS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter