Izvor: SD.RS
28.08.2023 u 21:50
4

BOLI GA ISTINA: Premijerka Brnabić poručila Kurtiju da je Kosovo i Metohija deo Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da su za nju Srbija i Kosovo i Metohija jedna država, a da je tzv. Kosovo nepriznato i da ga ne priznaju ni Ujedinjene nacije.

Ona je to rekla tokom panela o Zapadnom Balkanu, nakon što je Kurti rekao da je „Kosovo najuspešnija priča Zapadnog Balkana, i centar razvoja demokratije i vladavine prava“ i nakon što je pričao o evropskim integracijama tzv. Kosova, posle čega je moderator upitao premijerku Srbije šta misli o tome i kada očekuje normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Za početak samo nešto da razjasnimo. Za mene to je jedna zemlja, nema ih dve. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao – njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet. Tako da to smo razjasnili – rekla je Brnabić.

Ona je rekla da svi znaju šta je prvi korak za normalizaciju odnosa.

PREMIJERKA BRNABIĆ: „Naša budućnost je u EU, dajte nam datum“

Normalizacija počinje primenom Briselskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciju odnosa, potpisanog pre 11 godina. Jedna jedina stvar koju je Priština trebalo da uradi jeste osnivanje ZSO. Nakon 11 godina, oni to nisu uradili. Ponavljam 11 godina nisu implementirali nešto za šta je garant Evropska unija – rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti.

Mi živimo za mir i stabilnost, to je naš osnovni cilj. Ali kao što sam rekla, poznato je šta je uslov za to, a to je formiranje Zajednice srpskih opština – zaključila je Brnabić na panelu.

Kurti je nakon te izjave rekao da je Kosovo uvelo sankcije Rusiji, dok Srbija o njima i ne razmišlja i nisu se distancirali ni od Miloševića ni od Putina.

– Dakle, nije nam lako. Želim da normalizujemo odnose i to bih uradio odmah da mi je, na primer, Češka sused – rekao je Kurti pa dodao: „Podrška na Kosovu za EU je 95 posto, u Srbiji 35 posto. Uveli smo sankcije Ruskoj Federaciji. Srbija ni ne pomišlja na tako nešto.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “BOLI GA ISTINA: Premijerka Brnabić poručila Kurtiju da je Kosovo i Metohija deo Srbije”

  1. Evropa se pravi luda. Ne mora dugo da glumi i da se pravi blesava kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Kazna stiže i već je dobro otvorila vrata. Puna su im usta suverenosti država, za Ukrajinu ratuju, a Srbiju pritišću da prizna odvajanje dela teritorije i stvaranja nezavisne države koju već zovu Kosovo. I Makron počeo da preti i Srbiji u tzv. kosovu. Pa šta to Srbija više nije uradila. Stisnite vi Kurtija da poštuje međunarodne norme i preuzete obaveze sve će imati bolju perspektivu.

    0
    0
    Odgovori
  2. Догодине у Призрену, сад које године није важно , важно је да смо јединстевни по том питању сви од седам до сто година , али да се зна : догодине у Призрену .

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter