Izvor:
06.06.2019 u 12:45
0

BRANKO RUŽIĆ: „Važno je da i opštine imaju mogućnost da kroz komunalnu miliciju unaprede komunalni red!“

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozdravio je danas odluku Vlade Srbije o usvajanju Predloga zakona o komunalnoj miliciji koji će omogućiti opštinama da, u saradnji s policijom, preuzmu deo odgovornosti za komunalni red u opštini i za bezbedno i uređeno životno okruženje građana.

On je istakao da je razlog za donošenje zakona o komunalnoj miliciji potreba da se komunalna milicija obrazuje i u opštinama, kao i usaglašavanje sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o policiji.

Važno je da i opštine imaju mogućnost da kroz komunalnu miliciju unaprede komunalni red i da se na taj način građani osete još sigurnijim u svojoj zajednici – rekao je Ružić, podsetivši da se dosadašnji zakon odnosio samo na gradove.

Predviđeni su i bolji kontrolni mehanizmi rada komunalne milicije i odgovornosti komunalnih milicionara, a biće unapređena i saradnja sa građanima.

Stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji (2018. godine) utvrđeno je da pravo na upotrebu naziva "policija“ imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

Takođe, ovim zakonom utvrđeno je da će se zakoni kojima su ustanovljeni organizacioni oblici koji u svom nazivu imaju reč "policija“, uskladiti sa ovim zakonom u roku od tri godine, od dana njegovog stupanja na snagu.

Organizovanje ovakve službe i u opštinama doprineće otkrivanju i sankcionisanju prekršaja komunalnog reda i preventivnom delovanju na sprečavanju tih prekršaja, što će poboljšati i kvalitet života građana, navodi se u saopštenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu smoupravu.

U dosadašnjoj praksi pokazalo se da je potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja komunalnoj miliciji kako bi se na sveobuhvatan način vodilo računa o komunalnom redu.

Tako je Predlogom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, a najčešći primeri zbog kojih će se koristiti ovo ovlašćenje jesu zbog neovlašćenog odvoženja ili istovara zemlje, šuta, otpada i drugog materijala, čime se stvaraju deponije na javnim površinama, kontrola nelegalnih taksi vozila i slično.

Takođe, unapređena je kontrola i odgovornost komunalne milicije.

Dodatno je pooštrena disciplinska odgovornost, predviđena je bezbednosna provera komunalnih milicionera i prilikom zasnivanja radnog odnosa, ali i tokom rada, uvodi se mogućnost za službu unutrašnje kontrole komunalne milicije, a predviđena je i obaveza posebne obuke za komunalne milicionare za postupanje sa maloletnicima.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter