Izvor: HAPPY BSC
07.11.2022 u 22:43
0

„ĆIRILICA“ na TV HAPPY Istoričar Goran Šarić poručuje: „Srbija ima problem sa Zapadom, šta god da se dogovori to se ne ispoštuje!“

Istoričar i teolog Goran Šarić izjavio je u emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY da Srbija ima problem sa Zapadom jer šta god da se dogovori to se ne ispoštuje.

Šarić je dodao i da Srbija ozbiljnih saveznika nema, da Rusi imaju svoje probleme u Ukrajini, a da su Kinezi predaleko.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Da stavimo stvari u kontekst, prvi turski popis „defter“ taj njihov, 0,26 odsto je albanaca. Postavlja se pitanje odakle onda Albanci? Ja sam nedavno bio na Samosu i ta grčka ostrva, južna italija i Balkan, uvek su bili pribežište i jedna ruta za sve migrante, i onda i danas. Vama su Albanci, kada uđemo u njihovu etnogenezu vrlo heterogeni. Prvi se možda naseljavaju već u vreme Vizantije, pa imate one koji dolaze sa Bugarima, car Dušan je bio car Srba, Romeja i Arbanasa, ali oni su tada manjina i uglavnom žive na području današnje Albanije i to u jednom užem području. Tek u vreme Arsenija Čarnojevića, kada se Srbi povlače jedan veliki dao Albanaca ulaze, slušali smo o tome, radili su sanitarni kordon Turci od njih, međutim, do 1900. godine i dalje su srbi većina. Čitav 19. vek prolazi u progonu, šikaniranju maltretiranju Srba na Kosovu i pre Prizrenske lige. Šta se dešavalo? Kako se Srbija po malo oslobađala od Turaka, onda su mnogi muslimani, nisu to bili samo Albanci, bilo je raznih, bilo je i Srba islamske vere, napuštali gradove iz Srbije i spuštali se prema Kosovu, prema Makedoniji i sa tom jednom mržnjom prema Srbima, jer su napustili svoje kuće u Beogradu, Kragujevcu npr, dolazili tamo i isterivali Srbe. Onda imamo 1941. – 1945. progon srpskog stanovništva pod velikom Albanijom i šta se desilo 1945. – Tito je imao tu ideju, to smo ovde isto slušali, da napravi jednu uniju gde bi Albanija dobila Kosovo, a nakon toga, to nismo rekli, kada je ušao u sukob sa Hodžom, onda je sve njegove neprijatelje, sve Albance koji su bežali pred progonom Hodže primao. U isto vreme Albanci su imali ogromnu demografsku eksploziju, Srbi su prodavali svoje kuće i iseljavali se i tu smo danas gde smo, ali ni Albanaca više nema kao što ih je bilo devedesetih godina“, podseća istoričar.

NIKOLA ŠAINOVIĆ U „ĆIRILICI“: Političko jezgro OVK je organizacija Enver Hodžine Albanije! Kurti je „ista firma, samo različit derivat“!

Šarić je izjavio i da Srbija ima problem sa Zapadom jer šta god da se dogovori to se ne ispoštuje.

„Srbija ima problem sa Zapadom, šta god da se dogovori to se ne ispoštuje. Ja bih savetovao srpskom političkom rukovodstvu sledeće: kao kad ti jehovini svedoci dođu na vrata, kaži: „Da, ali ne sad“, znači sve hoćemo, ali ne sad, nije trenutak, nije ovo, nije ono, jer nema, sve što se potpiše ništa neće biti ispoštovano“

Šarić je dodao i da se to videlo na primeru plana Z4, jer čak i da su ga Srbi potpisali i dalje bi bilo akcije „Oluja“.

„Jedna od najbližih saradnica Tuđmana kaže: „Bilo bi“. Verovatno bi Tuđman dobio malo po ušima i Evropa bi rekla da je to neprihvatljivo, ali kao kad Albanci zapale srpsko groblje i šta se onda desi? Onda EU kaže pozivamo i jednu i drugu stranu na uzdržanost, znači i ove Albance koji su spalili groblje i ove mrtve Srbe, nek budu i oni uzdržani da to ne bi radili. Konstantno je to tako. Da Srbi budu uzdržani i u grobu. Šta imate u Hrvatskoj? Srbi su godinama bili konstitutivan narod, branili su njene granice, bili su 80 odsto partizanskog pokreta Josipa Broza, bili su u partiji, bili su svuda i bili su konstitutivan narod i tamo kažu: „Ne može se narod opredeljivati, tamo ide republika, ali na Kosovu može narod. Kako odgovara, tako Zapad radi. Zašto je to tako – to su vam elementi dugog trajanja i složenog karaktera. U elementima dugog trajanja Srbi se uvek vide kao ruski bastion na Balkanu, a Albanci kao jedna mlada i potentna nacija. Vi da vodite CIA, da vodite nekakve strateške kancelarije u Americi, igrali biste na Albance…“, rekao je istoričar.

OTVORILI SMO VRATA ALBANCIMA DA ODVOJE KOSOVO! Slobodan Zečević u „Ćirilici“: „Čije ovce, toga i livada“

 On je dodao i da ne vidi šta dobro politika Aljbina Kurtija donosi Albancima na Kosovu i Metohiji.

Ja ne vidim šta Kurti donosi dobro Albancima. On minira taj proces i on daje izgovor srpskoj strani da kaže: „Vidite šta Kurti radi, apsolutno je upropastio svako dogovor, ide na nove izbore, ruši…“

 Komentarišući izlazak Srba iz privremenih prištinskih institucija Šarić je istakao da je svaka opcija uvek bolja od rata i sukoba.

„Ja mislim da je Srbija dobro iskoristila ovih desetak godina i za strane investicije i za rast standarda i da samo treba nastaviti svojim tempom. Vrlo je važno da se u čitavoj ovoj situaciji ne radikalizuje situacija, da se Srbija ne radikalizuje, da se ne zanosi nekim vojnim rešenjima, itd. Svaki čovek je obeležen iskustvom koji ima, ja sam video devedesetih kako prolazi kad se Srbi dignu na oružje i onda sam 1995. godine gledao kolone. Svaka opcija je uvek bolja od rata, od sukoba – nenasilan otpor, napuštanje institucija, pa povratak, pa opet napuštanje instucija. Vi znate da su oni prevaranti, šibicari, ne možete od šibicara očekivati da vas ne prevari, a upravo su tako, upravo su šibicari i šta god kažu uvek imaju kuglicu pod noktom. Ja bih tako radio. Meni je jasno da bi ljudi hteli nešto drugačije“, ističe Šarić.

Prof. Uroš Šuvaković u emisiji „ĆIRILICA“: „Njihov cilj je jasan – stvaranje velike Albanije!“

On je istakao da Srbija nema ozbiljnog saveznika jer Rusija trenutno ima svojih problema, a da je Kina predaleko.

„Rusija se zavukla u blato Ukrajine, ima svoje probleme. Rusi 10 godina nisu zaštitili narod u Donbasu koji je tamo patio i trpeo. Deklerativna podrška Rusije ne znači puno. Druga stvar, Kina je još uvek daleko, Kinezi su oprezni, treba ući u filozofiju taoizma da bi se znalo kako Kina radi. Znači Srbija nema ni jednog ozbiljnog saveznika. Nije Vučić Milanović koji kaže za Pelosi da je ona ništa. To Milanović može jer njemu ne mogu sutra dići pobunu na jugu Srbije, ne mogu mu poslati Albance da upadaju na sever Kosova. Srbija treba zadržati ovu poziciju koju ima sada, tu jako vešto pliva, i treba zaštititi narod na severu Kosova koji je tamo ugrožen. Kako živi čovek kome sutra Albanac može pokucati na vrata? Moramo biti svesni teške situacije, da ozbiljnih saveznika nema, da Rusi imaju svoje probleme u Ukrajini, da su Kinezi predaleko i dok je to bila deviza, dok je to bio moto Srba iz Hrvatske dotle su opstajali. Oni su imali jedan moto koji je bio ovakav: „Bog visoko – Rusija daleko“. Dotle su opstajali, kada su poverovali da mogu stvari rešiti nasilnim putem, desilo se da više Srba u Hrvatskoj nema“, podseća Šarić.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter