Izvor:
06.03.2018 u 00:15
0

DAČIĆ I KORČOK PORUČILI: Srbija i Slovačka su prijateljske zemlje između kojih nema otvorenih pitanja, a Slovačka podržava Srbiju na njenom evoprskom putu!

Srbija i Slovačka su prijateljske zemlje između kojih nema otvorenih pitanja, a Slovačka podržava Srbiju na njenom evoprskom putu, poručili su danas ministar spoljnih poslova Ivica Dacicć i vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Slovačke Ivan Korčok.

Korčok je, na zajedničkoj konferenciji sa Dačićem, rekao da je put u EU izbor Srbije, a da Slovačkoj, kao zemlji koja podržava proširenje EU, drago što se proširenje vratilo na dnevni red.

"EU je imala čitav niz kriza sa evrom, Ukrajinom, terorizmom, migracijama… Bavili smo se sobom, ali sada smo shvatili da je u našem interesu da pomognemo zemljama koje vide svoju budućnost u EU", naveo je on.

Kako je dodao, želeo je da čuje kakav je napredak Srbija ostvarila na putu ka EU, šta je učinjeno na ispunjavanju kriterijuma, pre svega iz poglavlja 23 i 24, što će, kaže, stalno biti u fokusu pažnje EU.

Dodao je da postoji intenzivna saradnja na političkom nivou, ali da se ona mora nastaviti i pretočiti u trgovinu i ekonomiju, na dobrobit građana.

Korčok je zahvalio na podršci koju pruža i tretmanu koji Slovaci uživaju kao nacionalna manjina u Srbiji.

Dačić je zahvalio Slovačkoj na, kako je rekao, jakoj i kontinuiranoj podrsči evropskom putu Srbije, kao i na principijelnoj podršci kad je reč o našem protivljenju jednostranoj secesiji Kosova i legalizaciji tog akta kroz različite međunarodne organizacije i institucije.

"Srbija uvažava sve interese Slovačke i uvek glasamo zajedno i podržavamo međusobno naše kandidate u međunarodnim organizacijama", rekao je Dačić.

On je istakao da su Srbija i Slovačka prijateljske zemlje, a Srbi i Slovaci prijateljski, bratski narodi, koji imaju zajedničke stavove o nizu najvažnijih međunarodnih pitanja i u čijim odnosima nema otvorenih pitanja.

Kako je rekao, želja Srbije je da te odnose dalje razvijamo, naročito kada je reč o ekonomiji, jer ekonosmki odnosi mogu da budu još bolji, dodajući da će se lično založiti da se pospeše ekonosmki odnosi i podstaknu prirvednici.

Dačić je dodao da se priprema obeležavanje velikog jubileja – 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a tim povodom će u SANU biti održana naučna konferencija pod pokroviteljstvom ministarstava spoljnih poslova Srbije, Češke i Slovačke.

On je podsetio da su diplomatski odnosi uspostavljeni između Kraljvine SHS i Čehoslovačke.

"Ali, mislim da ćemo lakše u proslavi da organizujemo prisustvo Slovačke i Češke sa Srbijom, nego Slovenije i Hrvatske. Što se nas tiče, dovoljno je i ovo. To je veliki jubilej i to će biti dodatni impluls produbljivanju naših odnosa", rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva, pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter