Izvor: Miloš Simeunović/BSC Happy
04.05.2023 u 12:43
2

DAČIĆ ZA BSC HAPPY PORTAL: „Kurti je komarac na telu lava“

Razgovor sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Republike Srbije ticao se jučerašnjeg masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru koji Srbija ne pamti, odnosu Beograd i Prištine, nastavku dijaloga, formiranju ZSO

Ivica Dačić je prokomentarisao jučerašnji masakr u školi

– Ovo je svakako jedan od najtragičnijih događaja za našu zemlju u prethodnih nekoliko decenija i to se prvi put desilo u školi. Apsolutno je razumljiva reakcija ljudi koji treba da obuhvate sve te segmente od tog pojedinačnog čina koji se desio, do svih potrebnih mera i odnosa koje treba da imamo u društvu kako se to ne bi ponovilo. Ovo je mnogo duža i kompleksnija priča i kompleksniji problem nego što je pitanje nekih personalnih odgovornosti. Ovde je reč o pitanju sa kojim se dosad nismo suočavali, a neki jesu, pre svega SAD, Rusija i Kina, a koje ne mogu da nađu rešenje za ove masovne zločine. Nalazimo se u jednoj potpuno drugačijoj društvenoj situaciji, potpuno drugčijoj nego pre 20-30 godina. Društvene mreže koje niko ne može da kontroliše. Pitanje bezbednosti na internetu i na društvenim mrežama je gotovo nerešivo, zato što svaki takav segment ulazi u kritike onih koji se bave navodnom zaštitom ljudksuh prava i treba izvući ove zaključke kako to da se ne ponovi – rekao je on.

O zabrani oružja ministar kaže kako je neke mere nemoguće sprovesti i da nam je primer za to SAD

– Prva Amerika je zemlja koja ima 300 miliona komada oružja i nikada neće doneti zakon o zabrani prodaje oružja, što ne može da prođe. Ja sam i rekao našim ljudima da sagledaju malo i da vide šta oni rade na tom planu. U poslednje vreme se to dešava u Rusiji i Kini i to je postao jedan planetarni problem. Nije problem u zapadnim vrednostima, reč je o konkretnim događajima o kojim možemo da pričamo – kaže Dačić.

Ministar je prokomentarisao i ponašanje Aljbina Kurtija prema srpskom upravljačkom timu, gde se poneo krajnje šovinistički prema ženama koje su deo te grupe

– To je kod njih uobičajeno, oni se ne obaziru mnogo na to, oni uopšte neće da formiraju ZSO i smeta im sve od upravljačkog tima do ovlašćenja Statuta ZSO, time oni pokazuju da nikada nisu bili niti će biti za ZSO i da su oni glavni remetilački faktor nestabilnosti i budućih sukoba na KiM. Nadam se da su sa Zapada videli ko je glavni uzrok nestabilnosti – smatra ministar.

Da li je dijalog Beograda i Prištine i dalje živ posle svega?

– U formalnom smislu i dalje postoji, Borelj je našao način kako da ga ne zatvori, bez obzira što se on sa tim nacrtom nije složio ali će se razgovori nastaviti, oni su na sednici kosovske vlade ukinuli ovaj upravljački tim, najavljuju razne individualne akte koji se tiču preuzimanja vlasti, gde su eto kao pobedili na izborima. Tu već dolazimo do novog problema to je ta bezbedonosna sitaucija, mi se ne bavimo dijalogom u smislu napretka u dijalogu. Njihov cilj je da nešto obećaju a onda da sve vreme rade kako da to izbegnu – kazao je on.

Kako komentarišete izjavu Kurtija da nikada neće dozvoliti da ZSO postane „nova Republika Srpska“?

Ko Kurtija pita nešto. Kurti je kao komarac koji se nalazi na telu lava, koji ga trpi dok mu ne dosadi, ili dok mu ne pravi problem i samo jedan zamah repa rešava pitanje Kurtija, nema potrebe da to komentarišem – zaključio je Dačić.

NOVINAR: MILOŠ SIMEUNOVIĆ

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “DAČIĆ ZA BSC HAPPY PORTAL: „Kurti je komarac na telu lava“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter