Izvor: HAPPY BSC
12.12.2022 u 22:01
0

Darko Obradović za „ĆIRILICU“: „Naše sve velike pobede su bile samo onda kada smo bili čvrsto vezani za određenu silu zaštitnicu!“

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu u emisiji „ĆIRILICA“ na kanalu TV HAPPY istakao je da Srbija mora da pokaže „geopolitičku adaptibilnost“, kao što su to učinile, Bugarska, Rumunija, Češka…

On je izjavio da je kosovsko pitanje jedno višeslojno pitanje za koje nema lakih rešenja, nema lakih odgovora i nema lakih odluka.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Kosovsko pitanje je višeslojno pitanje koje nema lakih rešenja, nema lakih odgovora, nema lakih odluka. Svako ko je u koži predsednika Vučića, dakle bio bi u istoj situaciji, manje ili više, jer jednostavno vi ne možete da prelomite i kažete: „Evo želim ovakvo rešenje, želim da napravim ovakve ustupke, želim možda još neke kompromise“, zato što  oko nas je situacija spojenih sudova, jedno dakle vuče drugo. Onda se postavlja pitanje da mi nikada nismo iskoračili u pravcu sveobuhvatnog bezbednosnog paketa za sada ovaj novi region Zapadnog Balkana. Mi nikada nismo iskoračili i rekli u kakvoj mi bezbednosnoj arhitekturi želimo da budemo. Stalno govorimo, ok ta politika nesvrstavanja u vojne saveze, ali ne zaboravite, taj pasus jedan je prethodio samoproglašenoj tzv. kosovskoj nezavisnosti. Nakon toga vi imate čitav niz događaja koji pokazuje da naša, taj jedan red ne svrstavanja u vojne saveze zapravo deluje kao antagonizujući faktor u odnosu na naše susede koji su nam istovremeno rivali“, smatra Obradović.

On je primetio da proporcija projekcije našeg uticaja u pravcu blagotvornog razrešenja kriza rađa određene ustupke koji se tiču naših vitalnih nacionalnih interesa.

„Oni svi se nalaze u toj boci devedesetih godina gde je merilo njihovog uspeha slabljenje Srbije, nanošenje štete Srbiji, degradiranje srpske međunarodne pozicije… U takvoj jednoj situaciji vi koji imate strateški važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, vi nemate priznanje te uloge od ključnih aktera kakav je Vašington. Sada da dođemo u ovo vreme, posle dakle Briselskog sporazuma, došao je i Vašingtonski sporazum i mi smo uspeli nekako sa Amerikancima da odigramo nekoliko „duplih pasova“. Jedan je Severna Makedonija, drugi je Bosna i Hercegovina i treći je Crna Gora. Tačno se vidi da proporcija projekcije našeg uticaja u pravcu blagotvornog razrešenja kriza rađa određene ustupke koji se tiču naših vitalnih nacionalnih interesa,  po pitnju naroda na Kosovu i Metohiji. Predsednik Vučić savršeno dobro razume da je mera odnosa sa SAD zapravo mera kojom vi snažno potvrđujete da ste sposobni da vladate kriznim situacijama i da upravljate sa njima. Prvi put, američki diplomatski proboj za lične karte, drugi put za tablice, treći put za ove izbore“, izjavio je Obradović.

On smatra i da moramo da se uzdamo u veštinu – kako ćemo svoj interes predstaviti kao interes onih koji mogu da budu garant naših ciljeva.

„Međutim, dokle god mi pragmatično ne odgovorimo na pitanje gde mi želimo da budemo, kako želimo da uredimo našu bezbednost, našu diplomatiju. Da li želimo da budemo pod kišobranom kolektivne diplomatije, da izbegnemo ovakve situacije da mi moramo da pričamo, danas sa Putinom, sutra sa Si Đinpingom, prekosutra sa Bajdenom, nakosutra sa Alijevim ili Erdoganom. Mi jednostavno smo isuviše mali da bismo mogli da učestvujemo na geopolitičkoj pozornici kao da nas ima 300 miliona, kao da imamo 100.000 vojnika. Zato moramo da se uzdamo u veštinu dakle, kako ćemo svoj interes predstaviti kao interes onih koji mogu da budu garant naših ciljeva. Upravo zbog toga mislim da, baš zato što kasnimo sa otvaranjem te debate o bezbednosnim formatima mi se nalazimo u situaciji gde čuvamo ono što je naše onim što nam je na raspolaganju“, rekao je Obradović.

„ĆIRILICA“ na TV HAPPY: Nikola Vrzić poručuje: „Sa Zapadom ne vredi praviti dogovore, jer će svaki dogovor da okrenu u njegovu suprotnost!“

On je istakao da svaki put kada imamo stamenog državnika, koji neće uzmicati, ali koji će razumeti širu sliku, mi možemo da pobedimo.

„Srbija do sada ni jednim kompromisom nije ništa izgubila po pitanju Kosova i Metohije, jer svi pre toga su se samo služili zapaljivim izjavama, kockarskom logikom, politikom koja je sračunata na unutrašnju javnost… Međutim nisu imali hrabrosti da iskorače. Ne zaboravite predsednik Vučić je stavio tačku na tenzije na KiM 2013. godine, to niko nije uspeo pre njega, a da li je Srbija postala slabija nakon toga? Naprotiv, mi smo prošlu godinu sa četiri milijarde stranih direktnih investicija završili, što znači da mi imamo istorijsku potvrdu da svaki put kada imamo stamenog državnika, koji neće uzmicati, ali koji će razumeti širu sliku, mi možemo da pobedimo“, dodao je Obradović.

On je dodao da su zapravo sve velike pobede bile samo onda kada smo bili čvrsto vezani za određenu silu zaštitnicu, tako da nemamo istorijsko utemeljenje u neutralnosti, kao što neki tvrde.

„Sada možemo da razumemo da smo pobeđivali samo onda kada smo mogli nekoga da stavimo iza svojih leđa. Da li je to Prvi srpski ustanak, Drugi srpski ustanak, Prvi balkanski rat, Drugi balkanski rat, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat. Mi onog trenutka kada smo ostali bez saveznika devedesetih godina mi smo izgubili. Upravo zbog toga kada neko kaže: „Mi imamo istorijsko utemeljenje u neutralnosti“, ne mi zapravo nemamo. Naše sve velike pobede su bile samo onda kada smo bili čvrsto vezani za određenu silu zaštitnicu, koja nije nas štitila zato što nas je volela nego zato što smo se uklapali u njihovu arhitekturu. Zato i mi treba da imamo večne interese, i ovaj kosovski problem, koji je zaista sada jako složen, nam samo pokazuje da nas vreme neće čekati, okolnosti koje će se nametati uvek će biti sve teže. Mi ulazimo iz promenljive u promenljivu. Desio se Krim 2014. automatski narušava našu koncepciju spoljne politike, sada imate ovu agresiju na Ukrajinu, opet je nama ugrožena naša koncepcija diverzifikacije spoljne politike i imate situaciju sa Kinom koja nije sjajna, ne možemo se uzdati dakle ni u njih u ovom trenutku i imate ovih 27 članica EU koje drže taj kompaktni blok i od kojih mi živimo. Ono što želim da zaključim je da mi moramo da pokažemo geopolitičku adaptibilnost. Ako su je pokazali Bugari, Poljaci, Slovaci, Česi, Rumuni, i Albanci na kraju krajeva“, zaključio je Obradović.

 *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter